16 декември 2009

Популизъм до откат


Бойко Борисов и Волен Сидеров имат чудесна идея. Те ще предложат референдум за излъчването на новини на турски език по Българската национална телевизия (БНТ).
Гледаме и не вярваме на ушите си. Дотам ли стигна премиера в липсата си на визия за управлението? Толкова ли е уплашен от всенародното недоволство?

Вече споделихме, че сме твърде скептични за възможностите на това правителство да управлява успешно една (полу)пазарна икономика. Логичната последица е влошаване на икономическата среда, а оттам – намаляване на доходите на българите.

Сега Борисов реши за разнообразие да подкрепи една инициатива на болшевиците от „Атака”. Очеизвадно е, че той прави това, за да отклони вниманието на публиката от увеличаващите се трудности в икономиката. Всъщност подкрепата му за референдума е най-ясното признание досега за факта, че ГЕРБ не е в състояние да управлява икономическите процеси в страната, камо ли пък да прави нови реформи.

И още нещо. Парадоксално най-големият печеливш от тази инициатива ще бъде Ахмед Доган. С референдума той ще консолидира електората си за 10 години напред и най-накрая ще се легитимира поне частично като необходим политически партньор пред държавите от Европейския съюз.

Не чувствате ли иронията?

2 коментара:

Анонимен каза...

Това правителство час по-скоро трябва да си ходи ноооо,тъп си ни е народецааа.Тъп,неграмотен и овчедушен.

Анонимен каза...

Отново отличен анализ. Благодаря.
И, въпреки, че самите вие казахте, че занапред ще пишете рядко, бих се радвал на точно обратното - обширни анализи по обществено насочени теми.