04 декември 2009

Икономическият цугцванг* на Борисов

България в момента не е най-доброто място за управляване. Твърде много са грешките, натрупани от 45 години комунистическо управление и 20 години хаотичен преход. Като капак на всичко ни застигна световната икономическа криза. От тази гледна точка съчувстваме на Борисов.

От друга страна обаче вече сме почти убедени, че неговият екип е напълно неспособен да реши проблемите в икономиката. Защо казваме това?

През последните няколко месеца правителството на ГЕРБ на практика следва линията на тройната коалиция в (не)управлението на българската икономика. Вярно е, че бяха направени някои икономии в бюджета за 2010 г.; вярно е, че бяха намалени осигуровките. Но ако погледнете структурата на приходите и разходите, няма особена разлика.

Нещо повече, Борисов се оказа напълно неспособен да убеди чуждестранните инвеститори в качествата на своята собствена политика. Само погледнете оборота на фондовата борса – той е нищожен, докато борсите в другите държави от Източна Европа – включително Румъния, вече се възстановяват.

Днес Бойко Борисов е в цугцванг – ако започне да прави по-нататъшни икономически реформи, ако започне да чисти съдебната власт, то тогава ще посегне на своите покровители и партньори. Ако не започне реформи – все повече работещи българи ще остават зад борда. В резултат на това все повече ще намаляват приходите в бюджета. Това е голямата икономическа дилема на премиера.

Разбира се, не трябва да забравяме и още един негативен фактор за икономическата политика на правителството – липсата на експертност. Вече се видя, че в крайна сметка важните решения винаги се взимат еднолично от премиера. Ние някак си не си го представяме като добър продавач на ябълки**.

------------------------------------------------------------------------------------------
*Цугцванг - положение в шахмата, при което едната страна трябва да направи неизгоден следващ ход.
**По мита за богатството на Рокфелер - купил една ябълка, излъскал я, продал я по-скъпо, купил две и т.н.

Няма коментари: