22 април 2008

Мъртвородени промени в кабинета

Сергей Станишев ще смени 4 свои министри в първия съществен ремонт на кабинета си. Отпадат Румен Петков , Радослав Гайдарски, Нихат Кабил, Веселин Близнаков.

Новите имена са: за министър на вътрешните работи е номиниран народният представител Михаил Миков, министър на здравеопазването - д-р Евгений Желев (бивш кмет на Стара загора), на отбраната – Николай Цонев и на земеделието и продоволствието – ст. н. с. д-р Валери Цветанов. Сегашният посланик на България в Германия Меглена Плугчиева е одобрена за новия пост вицепремиер, отговарящ за парите от европейските фондове.

Всяка промяна на ключови министри правителството е знак за нова посока, поне на теория. На практика промените, които прави Станишев, са мъртвородени.

Да вземем Миков. Преди броени дни за него Станишев каза: “Това е оригинална идея, но не влиза в моите планове”. Защо ли, ще попитате вие. Защото е удобен за Румен Петков, отговаряме ние - просто Миков е по-безопасен за Петков в МВР. Предстои да видим дали Петков ще оглави и парламентарната група на БСП, което би било съществена тактическа победа за него.

От ДПС уволниха най-читавия си министър, Нихат Кабил, който освен със замените на гори все пак ще бъде запомнен и с някои добри административни ходове. Любимците ни емел етем (изписваме я с малка буква докато не подаде оставка) и Джевдет Чакъров, които разсипват българската природа, държавния резерв и каквото още се сетите.

НДСВ махат Близнаков, но не толкова защото е лош министър на отбраната, а защото до него „няма достъп ръководството”.

Разбира се, най-важния пропуск на Станишев е Асен Гагаузов – министъра на регионалното развитие и благоустройството. В МРРБ са най-съществените нарушения на процеса на използване на европейските фондове. Свързаната с Гагаузов фирма „Биндер” продължава да получава преференциално отношение от фонд „Републиканска инфраструктура”. Това обаче явно не е достатъчно за премиера, за да смени министъра си.

Изобщо тези промени ни приличат на опит за замазване на положението, но доста половинчат и неубедителен. Станишев не дава разумно обяснение защо точно сега сменя точно тези министри. Всички знаем истината – Станишев ремонтира под натиска на външни и вътрешни фактори. Външните са добре известни – Европейския съюз и САЩ. Вътрешните са по-разнопосочни – те включват коалиционните партньори НДСВ, подмолно ДПС, както и пакта Първанов-Борисов.

С промените Станишев стабилизира коалицията, доколкото това е възможно. Едновременно с това дестабилизира собствената си партия.

Тези промени обаче няма да му помогнат в играта срещу Георги Първанов и Бойко Борисов. Още по-малко ще се умилят от Европейската комисия и Държавния департамент.

Най-големия печеливш от създалата се ситуация парадоксално са министрите в немилост от НДСВ и двамата министри на ДПС. Даниел Вълчев може спокойно да прави курбан, защото много рядко в България е било възможно толкова време да си във властта без ясна подкрепа от своята партия. Министрите от ДПС етем и Чакъров имат лиценз за грабеж за още няколко месеца.

Големият губещ е България, защото Станишев я жертва в името на стратегическия си интерес – да се задържи още няколко месеца на кормилото, след което ще изхвърчи като мръсен парцал и от Министерски съвет, и от кабинета си на „Позитано” 20.

Продължава надлъгването между Георги Първанов, Бойко Борисов и Ахмед Доган. От тях можем да очакваме структурирането на следващата управляваща коалиция.

За всички голямото неизвестно е степента на готовност на Европейския съюз да ни наказва заради собствената ни глупост. Струва ни се обаче, че управляващите се готвят за извинителна кампания и борба до край по барикадите на коалицията.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ей страхотен премиер си имаме!И той не знае къде се намира.Една кукла, една вечно усмихваща се кукла е Станишев.Какво си мисли този човек, че може да го търпиме вечно ли? Че ще търпиме вечно тази консомолска мижитурка Първанов ли? Кога най-накрая ще се отървеме от Първанов?Той ни насади тази крадлива коалиция.И къде са сега всички които вярваха на царчето?Които твърдяха, че е десен политик.Плугчиева, неговата зам. министър на земеделието е сега визепремиер е ако тази не е комунистка,социалистка или както се наименоват сега другарите десен ли беше кабинета на цара? Май не.Къде ли са се свряли онези излъгани душици които му повЕрваха?Лошо е че идва наи-големия мафиот пожарникарчето.Дерзаите приятели!