11 април 2008

Кой каза „Хизбула”?!?

За да подкрепи нашите твърдения, че румен петков е опасен за националната сигурност, в чуждестранните медии, а след това и в българските, се появи информация, че според данни на ДАНС (Агенцията за национална сигурност) от нелегален наркотрафик на синтетични наркотици са реализирани значителни печалби, а част от средствата са отишли за финансирането на Хизбула, Ислямски джихад и християнски милиции.

Най-голямо количество нелегални наркотици са преминали през митническите пунктове „Капитан Андреево", „Лесово" и „Калотина". Парите от незаконния бизнес са били препирани през верига от обменни бюра у нас или бюра за международни парични преводи. Резкият спад на заловени лица, свързани с производство на синтетична дрога, в доклада е обяснен с изтичането на информация от МВР.

Разбира се, Хизбула излезе с изявление до българския посланик в Ливан, в което се казва, че се надява обвиненията да не са "ционистки опит да се дискредитира репутацията на опозиционните движения" и призовава българските парламентаристи да "проявят внимание и прецизност" във връзка с това.

Ха така. Каква стана тя?

Оказва се, че кръгът „Монтерей” и техния служител, румен петков, не просто са се занимавали с тъмни дела. Не просто са използвали МВР за параван. А отгоре на това са помагали на Хизбула да се финансира. Хайде да повторим – помагали са на Хизбула да се финансира.

Това вече е сериозна работа.

Хизбула (от араб. „партия на бога“) е шиитска проиранска партия в Ливан. Организацията има военно и политическо крило. Тя е водещата фундаменталистка групировка в Ливан. Освен с Иран, Хизбула е в много близки отношения и със Сирия. От основаването си 1982 г. насам Хизбула е извършила над 200 терористични атентата.

Военният конфликт между Хизбула и Израел на територията на Ливан през 2006 г. причини над 1000 жертви.

Става още по-интересно. В момента напрежението в Близкия изток се увеличава, а Израел прави най-голямото военно-мобилизационно учение в своята история. Маневрите на израелската армия по границата с Ливан означават "приготовления за война", са завили източници, близки до Хизбула. Те са признали, че следят внимателно всички техни действия и са сериозно обезпокоени, тъй като отчитат ситуацията като твърде необичайна от гледна точка на демонстрираната мобилизация.

Какво да мислим? Ако се окаже, че хора, близки до „Монтерей” и румен петков наистина са правили бизнес с Хизбула, те сериозно са загазили. Знаем, че един от номерата на Любен Гоцев беше да поддържа контакт с представители на САЩ и сам да се ласкае след това, че е балансьор. Не знаем обаче как би могъл да обясни тази връзка с ливанската организация.

Доколкото сме информирани, САЩ считат Хизбула за сериозно предизвикателство в борбата срещу тероризма. В момента дейността на Хизбула по обучение на кадри на шиитските милиции в Ирак с подкрепата на Иран е предмет на сериозни разследвания. Много ни е интересно как гледа Държавния департамент на САЩ на възможността министър на съюзническа държава косвено да е подпомагал тероризма в Ирак.

На фона на това развитие скандала с Иван Иванов и „Винпром Пещера” е като комсомолска вечеринка.

Ключовият въпрос е дали е вярно. Ако наистина ДАНС са го написали, по-скоро е вярно, защото те не биха си позволили да напишат нещо такова, знаейки какви могат да са последствията. Ако е само слух, раздухван от депутати, пак заслужава внимание, защото е напълно възможно да е имало и такива операции.

Надяваме се, че компетентните органи у нас и в други засегнати държави вече работят по изясняване на случая.

1 коментар:

Анонимен каза...

Междунардоната престъпност е заинтерсувана от всякакви проекти и няма лоялности. Парите в международните престъпни мрежи се движат навсякъде.

Докато не се знае, че конкретно определена българска групировка дава съзнателно и умишлено пари на определена терористична групировка, знаейки, че те ще бъдат използвани с цел поддържане на съществуването или дейността на тази групировка, "финансиране" е преувеличена оценка.

По тази логикя всеки френски, германски, американски и занзибарски трафикьор или дилър на наркотици "финансира" Хизбула. Ако проследим връзката назад, нали разбирате.

По същата логика, вашите съседки, приятелки и прочие също финансират Хизбула, защото си купуват фалшиви бранд чанти, търговията на които също се контролира от същите криминални картели, които контролират проституцията и търговията с наркотици и ...хоп, ето ти го . наркотици, търговия, дилър 1, дилър 2, дилър n...и този дилър н е търгувал с араби, а те знаеш ли ги, най-вероятно са търгували с хора на Хизбула.

Това, което искам да кажа на дълго и на широко е, че междунардоната организирана престъпност е свързана и оплетена по всевъзможни начини и си е топнала пръстите във всевъзможни престъпни проекти. Терористичните мрежи са криминални групировки и логично те се финансират по криминални канали. Хизбула е до накъде различна, но това не променя написаното по-горе.

Сега, това не значи, че ние нямаме проблемите, които вие така добре описвате в последните няколко поста. Имаме ги. Но финансирането на терористи не е един от тях. Невъзможността да кооперираме на междунардните усилия в борбата с международните престъпни мрежи (чрез ред в собствения ни двор) е един от тях.

Хау.