19 март 2007

За боклуците и хората

Само за последните 2 дни в България загинаха 13 души от автомобилни катастрофи. Прави впечатление, че в инцидентите често участват неправоспособни или пияни шофьори.

Встрани от статистиката личният ни опит сочи, че е много лесно да загинеш на пътя в България. Съвсем не е нужно да налетиш на шофьор с 5 промила алкохол в кръвта. Достатъчно е просто да попаднеш на поредния идиот с кола втора употреба от Италия или Германия, който решава да прави двойно изпреварване на завой. Или срещу теб да засвети гражданин водач на МПС с пускова цена над 100 000 евро.

Една от основните причини за човешките трагедии по пътищата (които включват хиляди ранени и инвалидизирани българи всяка година) е поведението на МВР (което вече сме обсъждали по друг повод). Но всъщност има по-дълбока причина – нежеланието да се спазват правила.

Голяма част от хората в тази държава явно предпочитат да си плащат за гяволъка или с 5 лева на катаджията, или дори с живота на близките си, но да не спазят правилата за движение. Това е сериозен проблем. Не е ясно как да обясним на хората, че правилата са нужни, за да можем да живеем на едно и също място по едно и също време, без да се избиваме.

Цялата идея за държава се гради на факта, че с цел намаляване на насилието се самоограничаваме и избираме пазител на реда и спокойствието. Да, но в държавата България по пътищата спокойствие няма. И както е тръгнало, скоро няма да има.

Отговорност на всеки нормален човек е да работи за спазването на правилата, а ако не му харесват – за тяхната промяна. Обратното би означавало да насърчаваме убийствата на абитуриенти и 3-годишни деца.

Така че си задайте въпроса – искате ли да умират толкова хора по пътищата? Това харесва ли ви? Ако не, значи има шанс за промяна.

Същото е и с боклуците по улиците.

Няма коментари: