06 март 2007

Бум, Овчаров, бум


Взривът в понеделник в мина „Ораново” може да се дължи на много причини. Миньорският труд е една от най-опасните професии в света, дори и в САЩ или Германия.

Важно е да си припомним обаче малко за стопаните на рудника. Красимир Паргов е митичен "бизнесмен”, който участва във фалита на Добруджанска банка. Този фалит пък се свързва със самоубийството на председателя на парламентарната земеделска комисия от БСП през 1996 г., Тодор Тодоров. Но това е друга тема.

Паргов е приближен на БСП. Като награда за своята приближеност той получи договор за управление (каквото и да значи това) на мини „Бобов дол”, срещу някакво задължение за изплащане на дългове, което всъщност май не се и спазва. За сметка на това мини „Бобов дол” продават по 4 хиляди тона въглища на месец, което формира прилични приходи за „бизнесмена”. Познавайки бизнес уменията на Паргов, не е трудно да се досетим, че той се е насочил към спестяване на разходи в поверените му с решения на Министерски съвет рудници. Напълно възможно е тези икономии да са засегнали и средствата и процедурите за безопасност. Това следва да покаже разследването на инцидента в „Ораново”.

Така или иначе, да дадеш управлението на рудници на човек като Паргов е като да дадеш на луд картечница. Но Овчаров не се притеснява – дотолкова, че все още не е обяснил по какви критерии и с каква процедура Министерство на икономиката е избрало фирмите на Паргов.

Да раздаваш активи на приближени е едно. Да рискуваш човешки животи е друго. Овчаров разбира се не е искал да обгарят миньори. Но на практика може да се окаже, че е съдействал за това. Дали някой ден няма да го застигне фатален пристъп на съвест?

Няма коментари: