10 април 2010

Русия в сегашния си вид е опасна

Инцидентът със самолета на полския президент Лех Качински е съмнителен. Един прочит на списъка на пътуващите на борда ясно показва, че в момента силите за сигурност на Полша са обезглавени.

Това ни кара да припомним принципното си становище, че Русия под управлението на Владимир Путин е опасна за глобалната сигурност. В Западна Европа и САЩ надценяват рационалността на Путин. Единственото, което го интересува, е оставането на власт. Ескалацията на напрежението със Запада, разгарянето на локални войни в Близкия изток е в интерес на режима в Кремъл. Ето защо западните държави могат да очакват все повече провокации, които ще тестват реакциите на Обама и европейските лидери.

Ако Обама наистина желае да гарантира стратегическите интереси на САЩ, то е дошло времето да се мисли за стратегия за отстраняване на Путин от властта. Ако обаче Обама продължи да преследва илюзията за безядрено бъдеще, не след дълго Русия ще направи още по-голяма провокация. От САЩ зависи докога ще продължаваме да търпим безчинствата на Владимир Владимирович.

Няма коментари: