03 юли 2009

Какъв е залогът на предстоящите избори?

В неделя българите ще гласуват за избор на народни представители. Кампанията е към края си и вече можем да мислим за периода след изборите - когато ще трябва да се състави новото правителство.

Какъв обаче е истинският залог на тези избори?

Ни повече, ни по-малко - България.

Държавата (отново) върви към фалит. Това не е очевидно. Повечето българи са убедени, че всичко е наред. Но не е. И Орешарски, и Искров лъжат. Крепят положението, само и само да минат изборите.

В случай, че на БСП и ДПС се позволи да участват в следващото управление, те ще се опитат (безуспешно) да замитат следи и да отлагат допълнително настъпването на кризата.

Единственият начин да спасим публичните финанси е дясноцентристко управление. Ако Борисов не си поеме кръста и се заиграе със Станишев и Доган (дори и без формално участие на ДПС - например през Лидер), ще настъпи крах.

За тях не е проблем в България да има криза. Те няма да пострадат особено (или поне така им се струва към момента).

Но знаейки нещо за българите като манталитет ни се струва, че издърпването на моркова сега ще породи много остра реакция "в широки слоеве на населението".

Недоволството може би за първи път няма да е идеологически мотивирано, което значи, че може да избие във всякакви посоки - бунтове, саморазправа, прояви на екстремизъм. Не е изключено да се породи най-накрая истинско етническо напрежение (Доган си мисли, че може да го контролира, но бърка).

Изобщо забавянето на болката само ще я направи по-голяма.

Впрочем на президента препоръчваме да стои далече от народната любов, тъй както прави до момента. А на Доган и Станишев - да отидат за риба, защото веднъж се живее; някои грешки са непоправими.

И като пожелание - нека поне този път разумът да победи алчността!

1 коментар:

Анонимен каза...

"И като пожелание - нека поне този път разумът да победи алчността!"
Според мен това е неудачно пожелание, не помня случай, когато разумът да е надделявал над алчността. Не вярвам, че и този път ще е нещо различно.