19 декември 2008

Подаръци ще има за всички от сърце

Бързо, по стахановски Народното събрание прие държавния бюджет за 2009 г. На други места можете да прочетете сериозни икономически анализи по темата. Нашето убеждение е, че този бюджет е глупаво оптимистичен, несправедлив и популистки.

Бюджетът е глупаво оптимистичен, защото заложеният икономически ръст e 4,7%, което просто няма как да стане при тежката рецесия в ЕС и САЩ. Правителството очаква над 5 милиарда евро чуждестранни инвестиции през 2009 г., което е смешно, защото те едва ли ще надхвърлят 4 милиарда за 2008 г., а за 2009 г. очакванията са за максимум 3 милиарда евро. Точно така, правителството щедро е „удвоило” чуждестранните инвестиции за 2009 г. Орешарски е надул прогнозата за инвестициите, за да не му се налага да обяснява как ще финансира дефицита по текущата сметка. Той много добре знае, че се отваря дупка между инвестициите и търговския дефицит.

Бюджетът е популистки и несправедлив, защото залага увеличаване на социалните разходи по социалистически – без да се оценява въздействието на тези разходи върху икономиката. Пенсиите ще се увеличават два пъти (от 1 април и от 1 юли – да си знаят пенсионерите за кого да гласуват - парламентарните избори ще са в началото на юли). От 1 юли се увеличават бюджетните заплати с 10% (по същата причина).

Бюджетът в този си вид няма да постигне целта на Станишев и Доган – да задържат положението до изборите и да откраднат каквото могат от инфраструктурните разходи.
Няма да стане, защото кризата вече се случва и до юли 2009 г. още много хора ще бъдат уволнени от предприятията. Много е вероятно да се засилят протестите на уволнените, земеделските производители и студентите (в момента властта се прави, че не ги вижда, което е сигурна рецепта за изостряне на протестите). Тогава на Станишев и компания ще им останат пенсионерите, мутрите и лумпенпролетариата.

Ясно е, че вървим към поредната дестабилизация. Този път обаче предвиждаме истинско социално разделение – между работещи и неработещи. Може пък да е за добро.

4 коментара:

Анонимен каза...

Ха дано има разцепление!Ама истинско!И социално и политическо,всякакво!Не съм нито садист нито мазохист но случващото се в България е истинска лудост и само дълбоко и радикално разместване на пластовете може,,да обърне палачинката,,!!!

Реалполитик каза...

За съжаление не виждаме да има достатъчно енергия в по-нормалните хора, за да могат да предизвикат промени.

Въпреки това се надяваме, че рано или късно читавите българи ще разберат сериозността на положението.

Анонимен каза...

Смятам себе си за читав българин.Обаче според вас,какво мога да направя,осъзнавайки сериозността на ситуацията..?Лесния отговор е имиграция.Интересува ме някакъв друг вид изход!

Анонимен каза...

В Новогодишната нощ по Нова Телевизия в предаването,,Господари на ефира,,беше показано още веднъж,как по време на исканата му оставка,Сергей Станишев някак под мустак каза на Опозицията,,Аз майка ви ще е..,,.Коментирайте моля ви!Това всъщност не е ли за ОСТАВКА?Все пак цели две години сме в ЕС!!!