27 април 2007

Балонът се надува


От ден на ден става все по-интересна историята с Вальо Топлото. От последните дни имаме ново развитие – взаимни обвинения между Корнелия Нинова, заместник-министър на икономиката и енергетиката, и Ангел Александров – началник на Националната следствена служба.

Какво всъщност се случва? Шефът на следствието Александров внесе информация във ВСС, че следователката по делото за „Топлофикация София” Шарланджиева е имала напоследък „нерегламентирани контакти” с Красимир Георгиев, собственик на „Фронтиер”, която пък се свързва с Румен Овчаров. Шарланджиева заяви, че атаката е заради икономически интереси на самия Александров покрай Държавния резерев и „Булгартабак”, които самият Александров се е опитал да прокара чрез нея и зам.-министъра на икономиката и енергетиката, Корнелия Нинова. Нинова потвърди, че Александров е оказвал натиск върху нея и каза, че просто е по-ниска (лесна) мишена от Румен Овчаров.

За пълнота трябва да припомним последните обвинения на Румен Овчаров срещу кмета Борисов пак по повод на „Топлофикация София”. Борисов каза: „крадецът вика дръжте крадеца”.

Да, балонът се надува. Това, което започна като единичен случай на разкрита корупция на високо ниво започна да дава жертви. В национален ефир зам.-министър и шеф на следствието си разменят реплики, подобни на тези между президента и премиера на Румъния.

Защо обаче? Какво кара тези хора да вредят на репутацията си и така смело да се впускат в битки?

Явно става въпрос за много пари, и не само. Става въпрос за лоялности, за страхове, за напомпано корупционно самочувствие и чиста наглост. Не е нужно да чертаем много схеми тук, за да стане ясно, че много хора са „в кериза” и че явно керизът не стига. По активността им ще ги познаете:)

2 коментара:

Анонимен каза...

Историята винаги е една и съща: човек (Р.Ов.) се опитва да въведе ред в кочината(полит класа), но прасетата(начело с ББ) не могат да не го окалят преди това.

Реалполитик каза...

Умилителна е подобна гледна точка, но нещата имат и друг прочит ако изпозваме вашата стилистика: човек поема ангажимент пред група прасета, но не успява да го изпълни и в паниката си започва да върши глупости, като се нахвърля върху други групи прасета. Или пък прасе не може да се нахрани никога и поради това е готово да изгризе крака на човека, който го храни. Или прасета се борят за една тиква. Има варианти:)