16 септември 2009

Защо Израел трябва да бомбардира в Иран

Иран успешно бави топката и не се ангажира с преговори за ядрената си програма. Израел не може да допусне това и трябва да осъществи въздушно нападение над ядрените обекти на Иран. Ето защо:

1. Дори и малък, незначителен шанс за ядрен холокост срещу Израел е несъвместим с основната цел на еврейската държава – да защитава своите граждани на всяка цена;
2. В момента основните играчи в Съвета за сигурност на ООН не могат да спрат ефективно ядрената програма на Иран;
3. Израел ще извърши въздушните нападения като акт на защита и САЩ няма да бъдат сочени с пръст като агресори;
4. Стратегическата игра на Русия за въоръжаване на Иран ще бъде прекъсната;
5. Иран ще има по-малко ресурси за външно въздействие в Ливан, Ирак и Пакистан;
6. САЩ ще бъдат ефективно ангажирани в защитата на Израел.

Никоя война не е добра; но именно за да предотврати много по-големи възможни загуби, Израел трябва да атакува. Трябва да се каже още нещо – за разлика от случая с Ирак, данните за иранската ядрена програма идват едновременно от много, разнообразни и независими източници – от МАЯЕ до немското разузнаване.

1 коментар:

Анонимен каза...

Годината не е 67-ма. Тогава липсват повечето от съвременните свръхсили. Тогавашните са все прозападни и Израел успява да ги убеди в своята правота, най-вече поради холокоста. Днес няма геноцид над евреите. Днес евреите живеят на запад прекрасно, а в своята си страна трябва да се съобразяват със новите реалности, а именно: Сега света трябва да се съобразява с една нова свръхсила, която макар и не много работлива или мъдра, вечер си ляга да спи върху енергийните ресурси на планетата. Израел ще трябва да свиква с това и никого няма да напада, понеже Европа никак не е съгласна, а тя също е свръхсила, макар и не толкова консолидирана, както са Щатите. Нито пък Китай е съгласен да бъде нападан Иран — още една свръхсила, която има право на мнение. Да не забравяме Бразилия, която заедно с Индия са на път да се превърнат в свръхсили. Никой днес не е съгласен с превантивната война на Израел. Никой дори в България. Нито Америка в лицето на Обама. Израел има само една възможност — да се надява на следващите избори Обама да бъде заменен от някой консерватор, който притиснат от протестанството, да подкрепи отново безрезервно Израел. Иначе скоро ще има две държави със столица Ерусалим.