30 август 2007

Румен Петков и националната сигурност


Във вторник той е убедил колегите си от ръководството на БСП да одобрят поправки в закона за МВР, с които ще се създаде нова структура, която на практика ще замести контраразузнаването.

В предложението на Петков се казвало, че новото звено ще разузнава и ще прави разследвания за нуждите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и на "Икономическа полиция". Според експерти става дума за същинско контраразузнаване, но умишлено се говорело за "разузнавателни дейности", каквито може да има само извън страната, за да бъдат преглътнати по-лесно текстовете. Вижданията на вътрешния министър били приети от ръководството на най-голямата от управляващите партии без възражения. Не се възпротивил и премиерът Сергей Станишев, който беше основният инициатор за изваждане на НСС от министерството.

Тази новина напълно потвърждава няколко наши тези, които водят до притеснителни въпроси:

  1. Защо Румен Петков толкова се стреми да си остави разузнавателен ресурс?

Ами защото той му е необходим, както е необходим на неговите спонсори и покровители. Целта е да се използва този ресурс за „специални дейности” – разбирайте изнудване, продажба на информация и всякакви форми на натиск. Хората, които работят с Петков, са контролирали МВР на практика почти без прекъсване през последните 17 години. Те не могат да си позволят да изпуснат нещата от контрол. Най-вероятно ще имат свои хора и в новата Агенция за национална сигурност, но работата не е сигурна.

  1. Защо Румен Петков успява да прокара предложенията си в ИБ на БСП?

Защото е подредил добре картите си. Да си министър на вътрешните работи означава да знаеш много за всички и Петков използва този ресурс добре. В БСП се страхуват от него, макар че по-скоро го ненавиждат. Що се отнася до премиера, той не може да се противопостави на Петков, защото също е жертва на своите зависимости към Първанов и сие.

  1. Как всъщност ще се отразят предложенията на Петков на националната сигурност на страната?

Зле. Петков е само един от българските политици, които биха продали всичко на всеки, стига да е добра сделката. Нещо повече, Петков твърде отблизо общува с представителите на ДПС, които винаги са проявявали интерес към националната сигурност. Лек проблем е, че ДПС пее поне на още две разузнавания – турското и руското. Самата БСП, както е известно, в това отношение също има какво да предложи на ФСБ.

България е член на НАТО и ЕС, а не на ОНД. Но това не пречи в момента нашата национална сигурност да е в ръцете на хора като Румен Петков. Да виждате някакво несъответствие?:)

Няма коментари: