29 юни 2007

Ушенцата на Първанов


Подп. Николай Марков с 15 години стаж в службата, уволнен за дисциплинарни нарушения, заяви в предаването на "Нова телевизия" "Коритаров live", че от 2002 г. държавните гардове са били принуждавани да събират сведения за пазените от тях политици. Според него информацията е отивала при президента.

Като лидер на парламентарната група на ОДС сред следените била Екатерина Михайлова, която сега е зам.- председател на Народното събрание от ДСБ. По думите на Марков Петър Маринчев, сега началник на охраната на председателя на парламента Георги Пирински, е изисквал от гардове с провинения да донасят за охраняваните от тях.

Бившият шеф на НСО, о.з. ген. Владимиров, отрече да е имало подобни действия по негово време (до 2002 г.). Отрече и ген. Румен Миланов за времето от 2002 до 2004 г.

Много интересна новина. Президентът на държавата България използва службата за охрана, за да слухти около опозиционни политици. Истина ли е това?

Като се замислим, защо не. Първанов е компетентен в областта на дискретните проучвания, а неговите ментори винаги са използвали служители от службите за сигурност с дисциплинарни нарушения. По този начин се гарантира мълчанието на тези, които „снасят” информацията – иначе лесно ще ги дискредитират и уволнят.

Не е тайна, че в България се злоупотребява с конфиденциална информация, събрана по нерегламентиран начин. Има основателни подозрения, че самият министър на вътрешните работи Румен Петков използва нерегламентирано специални разузнавателни средства (СРС), за да помогне на свои бизнес другари.

Какво пречи на Първанов също да ползва този ресурс? Та в крайна сметка той кадрува в спецслужбите; там всички зависят от него. И е напълно нормално за човек с неговия подход към политиката да използва всички средства, за да неутрализира противниците си.

Има и още нещо – според нас Георги Първанов е шпионирал и коалиционните си партньори, и своите другари от БСП. Логично е някак си.

Остава въпросът какво се случва в държава, в която президентът си играе на Щирлиц или по-зле – на Путин??? Какво става, когато същият този президент нарушава Конституцията и законите на страната?

Импийчмънт става, но не и в България.

1 коментар:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.