02 юни 2007

Сам ли е Станишев?

Сергей Станишев обяви в събота, че приема подадените оставки на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на министъра на правосъдието Георги Петканов.

С това той прави две неща:

  • освобождава част от общественото напрежение, което в последните дни започна да прелива (особено след последните скандали, свързани с Мирчо Петков);
  • прави заявка за по-голяма самостоятелност в рамките на самата БСП.

Досега Станишев беше най-безличния премиер на България. За първи път сега той показва собствена позиция, в която има нов баланс – на ограничаване на влиянието и на Румен Овчаров (чрез приемане на оставката му), и на Румен Петков (чрез предложението за създаване на Агенция за национална сигурност).

Какво всъщност се случва? Станишев очевидно се еманципира от своите политически ментори и заместници. Въпросът е обаче доколко се е еманципирал. Нека го кажем направо – Георги Първанов постави за председател на БСП Станишев и Георги Първанов бабува и на първия, и на втория опит за съставяне на кабинет. И в двата случая Първанов категорично настояваше за участието на ДПС във властта.

Ето защо сегашното отстраняване на Овчаров всъщност обслужва косвено интереса на Първанов, като дава преднина на Петков. Обсъдено ли е това между президента и премиера? Най-вероятно да.

Оказва се, че Първанов наистина е склонен да промотира добре изглеждащи млади професионалисти (Станишев, Велчев), но запазва контрол върху тях и ги парира, когато това е необходимо. Защо? Защото е сключил своите сделки с Ахмед Доган, които в известен смисъл бяха нарушени именно от Румен Овчаров (Ангел Александров беше сериозна инвестиция на Доган в националното следствие).

Неслучайно Овчаров изпищя, че го атакуват „ченгетата от ДС”. И преди сме отбелязвали, че Първанов и Доган имат на практика едни и същи ментори – кадри на ДС. Тези кадри на ДС са и част от спойката на властта с елементите на организираната престъпност. Те са създателите на ефективния модел на взаимодействие между органите на МВР, митниците и така наречените „бизнесмени”.

Поради всичко това сме скептични към твърдението, че Станишев поема нещата в свои ръце. Максимумът, който може да постигне той е запазване на позицията си и поне малко увеличаване на самостоятелността си. Всичко останало ще се решава на тристранен съвет на коалицията и с благословията на Първанов.

Според нас Ахмед Доган ще използва ситуацията, за да изтъргува забавяне на разследванията срещу Пеевски и Мирчо Петков срещу „отстъпки” на ДПС в коалиционната формула. Това е така, защото пожарът на скандалите стигна твърде близо до неговата черга. А само Борис Велчев (разбирай Първанов) може да го потуши.

Няма коментари: