19 юни 2007

Надолу по пързалката

В Министерството на финансите са постъпили искания за увеличение на заплатите в различни сектори за 1.2 млрд. лв., е съобщил в понеделник министърът на финансите Пламен Орешарски.

Това на практика потвърждава нашите опасения, изразени по-рано. Вълната на исканията в бюджетната сфера започна от шофьорите в София и не е ясно кога и къде може да спре.

„Искам, искам, искам!” Това е припевът на всички работници, служители, пенсионери. „Дайте да дадем!” – се провикват другарите от БСП. Така де, имаме преизпълнение от данъци и осигуровки, защо да сваляме осигурителната тежест с 3% като можем да дадем?

Логиката на БСП е ясна от 15 години насам. Първо изземваш колкото се може повече доход от работещите и бизнеса и после даваш някаква част на социално слаби, пенсионери, работещи в публичния сектор. Съвсем случайно това са и хората, на които разчиташ на избори.

Към момента изглежда, че бизнесът и нормалните хора в България са само статичен зрител на пазарлъците в управляващата коалиция по „политиката на доходите”. Плъзгаме се по пързалката на исканията, която може да доведе до сериозни сътресения в крехкия икономически баланс у нас.

За десерт две новини: нараства дефицитът по текущата сметка и намаляват преките чуждестранни инвестиции; според ревизираните данни на НСИ през 2006 г. населението на България е намаляло с 39 460 души. С други думи град с размера на Ловеч е изчезнал от картата на България.

Каква социална политика, какви пет лева???

Няма коментари: