17 септември 2007

Цената на петрола ще расте?

Цената на петрола ще стигне 85 долара за барел до края на годината и има "голям риск" тя да скочи над 90 долара през последното тримесечие. Това е ревизираната нагоре прогноза на "Голдман сакс груп" и тя е доста сериозно завишаване спрямо досегашните й очаквания за 72 долара за барел, съобщи агенция "Блумбърг".

И преди сме посочвали, че се очаква повишаване на цената на петрола през зимата 2007/2008 г. Сама по себе си тази цена не е толкова голям проблем. Но българската икономика е уязвима към подобно развитие по няколко причини.

На първо място, инфлацията в България вече е 7,5% спрямо началото на годината според НСИ. Този инфлационен натиск със сигурност ще се засили при повишаване на цената на петрола. Второ, по-високи цени на петрола значат по-голям дефицит на текущата сметка, което застрашава равновесието в икономиката. Над 40% от общия внос в България се дължи на минерални горива и масла; ето защо не е трудно да си представим какви могат да бъдат последиците.

Увеличение с 15% на петрола може наистина да се окаже изпитание за българската икономика и поради факта, че българските предприятия нямат стратегии за енергийна ефективност, т.е. харчат повече за енергия и горива. Така всяко повишаване на цената на енергийните ресурси намалява тяхната конкурентноспособност.

Рано е да се каже доколко прогнозите на специалистите ще се превърнат в проблем за българския бизнес. Но като че ли сега е моментът българските компании да се замислят и за песимистичен сценарий.

Няма коментари: