24 септември 2007

Сакскобургготски: гузен негонен бяга


е очаквах някои хора да паднат толкова ниско и да станат автори на такава долнопробна кампания", казва Симеон Сакскобургготски по повод на обвиненията на Яни Янев, че е работил с тайните служби на бившия СССР, на заподноевропейските и арабските страни и че е бил пристрастен към хазарта.

Какво ни казва това изявление?

Явно Симеон Сакскобургготски се е изнервил. Това е разбираемо, доколкото той все още не може да овладее собствената си партия, дори и след като поиска поименно три оставки на вътрешната си опозиция.

Но все пак е крайно нетипично за бившия монарх да бъде толкова остър в оценките си. „Жалки личности”, „долни клевети”? Може би има и други елементи от пейзажа, може би ексмонархът наистина се е притеснил от нещо.

Нека погледнем фактите. Със сигурност Симеон е бил обект на оперативна разработка като враг на народа т.н. Според Методи Андреев обаче „Това дело за оперативна разработка, което трябва да продължава и в неговата зрялост спира изведнъж 1965 г. (…) Защо спира това дело до 1965? Възможностите са две – или е взет на разработка от друга служба или разработката му е спряна от високо място по други причини.”

Оказва се още, че в МВнР не може да бъде открит анекс от 1970 г. към дипломатическо споразумение между Испания и България относно статута на Симеон.

Факт е също така, че това оперативно дело (и неговите незнайни другарчета) все още не са разсекретени. Факт е, че българската държава е имала особен интерес към личността на Сакскобурготски. Факт е, че не са предприели никакви действия да го дискредитират или премахнат. Всичко това може да означава, че за Държавна сигурност Симеон е бил просто безобиден. Или пък че е слушал.

Има и други въпросителни. Хората, които първи скочиха да защитят Симеон още преди да се разрази истински скандала, бяха двама о.з. генерали от Държавна сигурност – Бриго Аспарухов и Любен Гоцев. Любен Гоцев поддържа връзки със Сакскобургготски поне от 1996 г., когато са се срещали за да коментират бъдещото участие на Симеон в политическия живот на България. За Бригадир Аспарухов само ще припомним опита на бившия цар да го инсталира като координатор на спецслужбите към политическия кабинет на министър-председателя. Спря го Политическия комитет на НАТО.

Защо тези хора така са се обикнали със Симеон Сакскобургготски? Защо лидерите на генералското движение в БСП, воглаве с бившия ръководител на 6-то управление на ДС, Димитър Иванов, са толкова близки с бившия ни цар? Каква е връзката на тези скандали със случая с Черани и Виктор Емануил в Италия (хазарт)?

Все трудни въпроси, на които няма конкретен отговор. Всъщност наши експерти коментираха, че ако Симеон наистина е вербуван директно от КГБ, то той би трябвало да е по-спокоен – от Русия последното сериозно изтичане на информация беше с архива на Митрохин (а там Сакскобургготски го няма).

Виж, друго ще е ако Симеон (по-вероятно) е съдействал на родната ДС. Тогава има и следи, и копия на архивите, и кръгът около Гоцев придобива лостове за влияние върху бившия цар.

А само като си припомним какви хора искаха връщането на Симеон в България… И как вярваха в него – напразно.

Няма коментари: