09 май 2007

Денят на победата

На 9 май 1945 г.фелдмаршал Кайтел подписва отделна капитулация на Германия от СССР и с това слага край на Втората световна война в Европа.

Историята продължава през 1950 г. , когато „декларацията Шуман” прогласява основните насоки на развитие на европейската интеграция. Идеите на френския министър на външните работи Робер Шуман остават в основата на европейското обединение и до днес.

От 1985 г. насам Европа празнува 9 май не само като ден на победата над хитлеристка Германия, а и като Ден на Европа. Идеята е да се почете приноса на Шуман за създаването на Европейския съюз.

Днес заедно с още 26 държави България празнува за първи път този ден като пълноправен член на Европейския съюз.

И макар управлението на страната да буксува, и макар да стават странни и тъжни неща, днес можем да си позволим да помечтаем: за спокойствие, свободен бизнес, чистота по улиците, бъдеще за децата ни и не на последно място – правителство без БСП и ДПС.

Всичко това е възможно и зависи от нас. От хората, които реално движат тази държава напред – бутайки с всички сили, за да помръдне тя с два милиметра. От хората, които не са решили (все още), че няма шанс тук и не са отишли другаде. От нормалните хора, които нямат нужда от Bugatti Veyron, за да се чувстват успели.

Въпреки маниите на политиците и микроолигарсите тази държава има бъдеще. Част от това бъдеще е интеграцията с другите европейски държави (когато от Овчаров зависи само отдаването под наем на лавката на МИЕ, можем да го преглътнем и за министър). Част от това бъдеще е и промяната на манталитета на всички нас – приемането на правилата на пазарната икономика, разбирането за бизнеса като нещо добро. Ако щете, поетапното изчезване на комбинации от мускулести момчета, западни лимузини и държавни служители.

Всичко това е възможно и зависи от нас.

Няма коментари: