16 март 2009

Мръсната битка започна

Преди доста време прогнозирахме, че на тези избори „ще видите всичко – компромати, изнудвания, платени медии, купуване на гласове, насилие”.

Е, предизборната кампания е в ход. Ирена Кръстева завладява медия след медия. Компроматите от ден на ден стават все повече. И все пак има един скандал, който най-добре илюстрира ситуацията.

Боклукът на София се оказа последен рубеж за БСП и ГЕРБ. Около боклука се завъртя минисериал, в който участват всички софиянци. Весело прескачат торбички, тъпчат торби с боклук в препълнените кофи и псуват.

На този фон се води война на думи основно между Сергей Станишев и Бойко Борисов. Приглася хор от общински съветници, експерти и журналисти. Драмата се разгорещява. Зад кадър дебне Вълка.

Какви изводи можем да правим от всичко, което се случва? Борбата е за всеки глас. БСП знаят, че боклукът на София е златна мина за тяхната предизборна кампания. Чрез боклука БСП успяват да сторят доскоро немислимото – да уязвят Бойко Борисов и ГЕРБ като некомпетентни, а може би и корумпирани.

Разбира се, в един по-добър свят Борисов нямаше да се прави на луд и да твърди, че със сделката на „Новера” е изгонил Вълка от сметосъбирането. Нямаше да проточва до последния възможен момент конкурсите за чистене на пет района на София, за да се окаже, че едно обжалване застрашава чистотата и здравето на софиянци.

Така или иначе кризата с боклука е факт и БСП ще я експлоатира до последно. Ние очакваме дори активни действия на червените, за да попречат на решаването на проблема. Станишев се надява в дима от запаления боклук да не се забелязва абсолютната му неспособност да управлява държавата. От всичко това големия печеливш може да се окаже парадоксално Доган, ако в София се обяви извънредно положение (емел етем* сигурно е приготвила един скромен бюджет за спешни действия).

Кризата с боклука ще има и второ, и трето действие – тя не е спирала вече близо пет години. Чрез боклука се води борба за власт. В тази борба на гражданите им е отредена ролята на статисти – които прескачат боклуците и дишат прашния, задимен въздух.

От гражданите зависи дали ще си потърсят нова роля.

1 коментар:

Анонимен каза...

А Зелените защо протестират за Витоша и т.н., а за боклукът нито дума? Изобщо какво ви е мнението за тях?