25 март 2009

Усещане за безсилие

Стана немислимото – Сергей Станишев и Бойко Борисов се „сблъскаха” в пряк дебат по БНТ. Тяхната изява е много показателна за чувството на безсилие и страх у политическата класа в България.

За какво става дума? В момента в България всички политически партии имат само една мисъл в главата си – как да се окажат на борда на властта след изборите. Дотук нищо ненормално – партиите се създават именно, за да се борят за властта. Разликата е, че в момента в България властта е инструмент за защита на корупцията и организираната престъпност. Един политик е ценен, ако може да разпъне чадър, а може да разпъне чадър само ако е във властта.

Оттук стремежа на Станишев да ограничава чрез бюджета ефекта на финансовата криза. Оттук борбата за боклука. Оттук коалицията между ДСБ и СДС. Оттук и преговорите между ДПС и НДСВ ако щете.

Проблемът на целия партиен елит, и най-вече на Станишев и Борисов е, че те нямат решения за справяне с кризата. Те – и особено Станишев, много добре усещат политическия натиск на съкратените, на първите фалирали компании, на спрелия пазар на недвижимите имоти.

Дебатът между Станишев и Борисов е ПР акция без никакво сериозно политическо значение. Тя само потвърждава нашето убеждение, че когато ни залее финансовото цунами, нашите политици ще гледат с пръст в уста.

2 коментара:

Анонимен каза...

Тия двамата,не са си никаква алтернатива един на друг,а се готвят да управляват заедно!Писал съм ви и друг път и ще го напиша пак!ГЕРБ и БСП ще са управляваща Коалиция в следващото Народно Събрание!Вие не мислите ли..?haralanov.blog.bg

Анонимен каза...

Как ще се кара с политически импотенти,като тези двамата тук от снимката..?Имате ли идея..?