11 февруари 2008

„Приказки без край” от Тримата лидери

Събра се Съвета на тристранната коалиция в стария, прастар град Хисар. Три дена яли, пили и се веселили, но и работа свършили, така да се каже. И какво свършили:

  • Решиха създаването на мегахолдинг, който включва всички важни енергийни активи на държавата;
  • Смъмриха безмитните магазини, но не е задължително, че от това ще произлезе тяхното затваряне;
  • Предвидиха демонополизация на здравната каса и алтернативно финансиране на сектора, но без да уточнят нищо конкретно;
  • Предвидиха премахване и опростяване на лицензионните и разрешителните режими.

Дотук добре. Дето се вика, с изключение на енергийния холдинг (който и без това вероятно няма да бъде допуснат от Брюксел), все добри новини. Но една тема крещящо липсва от актуализираната приказка, пардон, програма.

Темата е борба с корупцията.

Да, няма как да искаме точно от тези трима лидери да говорят точно по тази тема. Как беше – в дома на обесения не се говори за въже. Но за пръв път колаицията показа, че не е в час, че не отчита реалностите на политиката, ако трябва да се изкажем в стил „Доган”.

Корупцията е повсеместна и за сметка на това брутална. Очевидно това не пречи на българските граждани, или ако им пречи – не ги дразни достатъчно. Но освен за гласоподавателите си тримата лидери би следвало да се замислят какво ще се случи с тях, ако Европейската комисия започне да действа, а не само да говори.

Началото вече е дадено – временно спряха достъпа до фондовете за инфраструктура. Но могат да последват и други ограничения, които, струва ни се, не са предвидени в личните бизнес планове на Станишев, Доган и Сакскобурготски.

Няма коментари: