27 ноември 2007

Косово на кръстопът

Както с много други неща в геополитиката, ситуацията в Косово се усложнява от нежеланието да се кажат очевидни неща.

Очевидно е, че Сърбия не може да контролира провинцията. Дори и да се върнем назад във времето преди мисията на ЮНМИК се вижда, че Сърбия няма капацитет да управлява предимно албанското Косово. Постоянно ни се обяснява, че признаването на този факт в Сърбия било равно на политическо самоубийство. Тогава остава само един вариант – да се набие истината в главите на сърбите, за да приемат неприемливото.

Очевидно е, че абсолютно независимо Косово със собствени въоръжени сили е заплаха за баланса на Балканите. На косовските албанци, а и на Албания трябва да е ясно, че всякакви движения за обединение, както и всякакви „освободителни” борби в Македония, ще доведат до неблагоприятен резултат за тях. Трябва ясно да се каже още сега, че абсолютно независимо Косово никога няма да има.

Не на последно място, очевидно е, че Русия налива масло в огъня. Декларациите на Путин може да са за вътрешна употреба, но трябва да му се припомни, че игра с мира на Балканите е неприемлива. Русия е слаба и ще си направи услуга, ако се концентрира върху собственото си развитие вместо върху разпалване на въглените в Сърбия и Косово.

За съжаление очевидно е, че Европейският съюз няма ясна стратегия за Косово. Някои държави ще признаят независимостта на провинцията, други не. Традиционно България ще чака до последно да види накъде духа вятъра. В конкретния случай обаче не можем да си позволим излизане на ситуацията от контрол - освен ако не ни се занимава с военни операции в Македония след време.

5 коментара:

Анонимен каза...

"Очевидното" е очевидно, само ако си ръководен от един куп презумпции, между които естесвено и презумпцията, че ако съществува "теоретична възможност" за лощ сценарии, то непременно на практика тя трябва да е "голяма вероятност".

Знаем, че един от основните принципи на реалполитик е "Ако искаш мир, готви се за война", но също така знаем, че има случаи, в които трагедиите се развивт по силата на "self-fulfilling prophecies".

Всичко това го казвам, защото второто (в постинга) "очевидно" не ми е очевидно. Независмо Косово може да съществува и не е непременно заплаха за балканската и европейска сигурност. По-скоро, най-лесният начин да се радкализира областта е като не и се даде независмот.

Що се отнася до това, колко Косово е опасно за сигурнистта на Балканите, погледни гръцката позиция по въпроса за македеонската независимост в периода 91-95. Ааа, и за справка погледни и българската позиция (и как за много хора беше "очевидно" тогава, че България ще се стреми към "Велика България".

Най-мекият и благоприятен сценарий за Косово е тип а ла Маледния 1991. Очевидно разлики има. Но не е неъзможно да се тушират.

Реалполитик каза...

Ако страним от нещо, то е да урочасваме конфликти на Балканите.

Но проблемът е, че при напълно независимо Косово ще влязат във властта такива криминални практики, че ДПС ще ни се стори като Финландската партия на жените:)

И в момента ЮНМИК има проблеми с това хем да си затваря очите за някои неща, хем да пази обществения ред в областта.

Напълно независимо Косово ще "вкара въздух" в тлеещата албанска радикализация, убедени сме в това.

Анонимен каза...

Днес попаднах на интервю със Сюлейман Селими в Каптила. Интересно е, че той си представя независмостта според плана Ахтисаари. В интервю с Ищингер от същия вестник пак беше потвърден този момент:
"Трябва да е ясно, че когато говорим за сценария за бъдещо независимо Косово, пълната независимост не е вариант. Предложението, подкрепено от ЕС, е това за контролирана независимост, отправено от президента Ахтисаари. Това е и желанието на косоварите. Ясно е, че не говорим за безконтролна независимост, а за Косово под международна подкрепа и контрол. ЕС не само е способен, но е и твърдо решен да помага и наблюдава Косово."

Така че очевидно не може и да става въпрос дори за икономически и военно разведена от подкрепата на международната общност независмост. От една страна косовските политици не биха си набутали главата в тази торба, от друга ЕС и ООН не биха се изтеглили дори и на 10 декември Косово да обяви едностранно независимост, защото е ясно, че ще стане много по-зле.

Като че ли всички (без Сърбия)си представят независимостта контролирана и подкрепена по международните институции, но преодоляваща сръбските искания за конституционална обвързаност с Косово (в областта на външната политика и отбраната).

А колкото до "радикализацията", моите представи май се разминават малко с вашите. Че криминални елементи ще влязат във властта дори и сега е ясно. Въпросът е, че според мен те по-скоро биха целели вътрешен контрол и облагодетелстване от различни еврофондове, монопол, корупция и т.н - познатия сценарии.
Аз под радикализиране разбирам иредентиски апетити и върл национализм - което в случая не би било печеливша карта дори за новонастанилите се на власт "криминални елемнти". Все пак те не са Милошевич и комунистите от края на 80.

10 дек. не е далече....

Реалполитик каза...

Така е, 10-ти не е далече, така че съвсем скоро ще видим какви ще ги свършат косоварите. Според нас те са получили благоприятни сигнали от някои европейски държави и много неблагоприятни от други.

По стар български обичай Калфин компетентно се изказа, че въпросът за независимостта на Косово не е на дневен ред за България, защото все още не бил поставен.

Колко далновидно:)

Анонимен каза...

Забравяте шиптърите, занимаващи се с търговия с оръжие и наркотици. Те това чакат-независимост, за да си направят държава в държавата.