30 юли 2008

Вот на доверие за корупцията

Управляващите от БСП, ДПС и НДСВ се събраха в Банско и решиха, че няма да сменят министри, защото не трябва. Днес ще се гласува поискания вот на недоверие срещу правителството в парламента заради доклада на Еврокомисията. Вотът, разбира се, няма да мине.

Това, което сега знаем е, че Станишев не смее да помести дори зам.-министър, за да не разклати статуквото на тройната коалиция. Слуховете за активна намеса на Георги Първанов срещу премиера в БСП се потвърдиха по всякакви канали, включително от бившия съветник на президента, Костадин Паскалев. Станишев е използвал ситуацията в собствената си партия, за да аргументира пред Доган и Сакскобурготски невъзможността за смяна на министри на този етап.

Така всеки получава по нещо, или поне нищо не губи. Първанов не губи министрите си; Станишев не губи БСП; Доган не губи земеделието и околната среда; Сакскобурготски не губи ролята на Милен Велчев като прасенце-касичка за рушвети.

Сега идва следващия сюжет – надлъгването на тройната коалиция с ГЕРБ до изборите, за да не успее Бойко Борисов да управлява без ДПС или БСП. НДСВ най-вероятно ще се вземе с ДПС, за да си осигури топло местенце в следващия парламент.

Борисов се усети, че може би става прекалено неудобен и заподозря управляващите в заговор за живота му. Той изобщо отдавна таи страх, че ще го застрелят. Това го прави доста манипулируем, защото ако създателите му от „Монтерей” му гарантират сигурността, той ще е готов на всичко, за да остане жив. Включително да се изметне още веднъж от думите си и да заработи с БСП и ДПС за следващо правителство.

Впрочем ако „Монтерей” искат напълно да вземат властта, достатъчно е да оженят Борисов и Сидеров. Това обаче минава през купчини политически и, струва ни се, човешки трупове.

През това време корупцията си върви. А опозицията се занимава с глупавия въпрос бил ли е Пламен Юруков ченге. Не, не е бил - колкото Румен Петков не е имал връзки с организираната престъпност.

21 юли 2008

Война на институциите


Докато Европейската комисия се чуди точно как да каже по-дипломатично, че сме тотално корумпирана държава, тук борбата за власт и пари се ожесточава.

По данни в някои медии двата лагера: Първанов-Борисов и Станишев-Доган, са в смъртоносна хватка за властта. Наградата обаче не са европейските пари. Наградата е поста на председателя на ДАНС.

Столът на Петко Сертов се клати от Първанов и Борисов. Станишев и Доган са готови на всичко, за да го задържат там. Борбата е с всички средства, до последен дъх. Който управлява ДАНС, ще управлява държавата – това е логиката и на двете групи. Засега Сертов се държи здраво за поста си, но намеците на Първанов, че на 18 юни е имало една версия на доклада на ОЛАФ, който после е редактиран, се целят точно в председателя на ДАНС.

Първанов и сие вярват, че Станишев използва европейските си партньори, за да парира влиянието на президента в съдебната власт и МВР. Групата на президента е притеснена от нарастващото влияние на премиера, и се опитва да му отнеме единствения силов лост, който има – ДАНС.

Следващите дни и седмици ще са изпълнени с изненади.

16 юли 2008

Първанов лъсна от доклад на ОЛАФ

Пернишкият бизнесмен Людмил Стойков е източил фонда САПАРД, а когато ОЛАФ го хванали, нашата съдебна система го покрила. Съвсем случайно той поведе хорото на президентската кампания на Георги Първанов за втори мандат (вижте и снимката).

Това можете да прочетете в доклад на ОЛАФ.

Ау, каква изненада! Все едно не сме го казвали многократно – да, Георги Първанов е забъркан до ушите в престъпления. Убиха единия му съветник – Емил Кюлев, друг негов съветник – Манол Велев, е жив, но не прилича на човек.

А Гоце си седи на диванчето в Бояна и се чуди какво да прави след като му свърши мандата.

Не знаем какво точно е необходимо – може би да се произнесе папата, за да стане ясно, че Георги Седефчов Първанов е престъпник, който използва президентската институция, за да прикрива други престъпници.

Какво ще стане сега? Пенсионерите, които гласуваха за него, ще си запушат ушите и ще замижат, защото Емилия Масларова им е обещала покачване на пенсиите с по-голям процент от предвидения (например 1,5% вместо 1%). Българските турци, които гласуваха за него, ще си замълчат, защото знаят, че Първанов е точно толкова престъпник, колкото и Ахмед Доган (само че е по-тъп).

За прокурори и съдии изобщо да не говорим.

А ние с вас можем да гледаме отстрани.

15 юли 2008

Разпад


Питат ни читателите ни – какво ще кажете за отвличането на Ангел Бончев, а след това на съпругата му – Камелия?

Питат, а ние се чудим какво точно да кажем. Фактите са горе-долу ясни. Отвлекли са Ангел Бончев, поискали са подкуп (може и 3 млн., може би повече). Съпругата на Бончев е отишла на среща с похитителите, която е била съгласувана с МВР. Тя е била получила гаранции, че при тази акция ще бъдат задържани похитителите. В крайна сметка самата тя е била отвлечена.

Ако ни питате за причините – едва ли са искали само откуп. Може би Бончев има нещо, което те искат. Може би става дума за онези стотици милиони евро, които Първа инвестиционна банка е дала на Христо Ковачки. Може да става въпрос за някакви тъмни сделки във футбола. Това не е толкова важно.

Важното е друго – държавата е в разпад. Това е много силен израз, но е верен. Днес вие не можете да разчитате на Република България да защити вашите права и законни интереси. Което се случи на Бончев, може да ви се случи и на вас. Не е необходимо да сте милионери. МВР няма да ви защити, какво остава за съдебната система.

Трудно ни е на този етап да даваме препоръки. Разбира се, няма никакъв смисъл да се говори с държавата – тя е блокирала. На ниво граждани – помислете дали и до колко искате да живеете тук. Ако ще живеете тук, си купете пушка и научете и жена ви да стреля с нея. Не е важно дали е законна, на никой не му пука.

04 юли 2008

Олигофрени по време на криза


Какво се случи според вестник Дневник вчера в София:


Взривът в склада на Министерството на отбраната, пълен с 1500 тона боеприпаси, събуди София в 6.28 ч. Девет часа по-късно огромната експлозия беше последвана от земетресение с магнитуд 3.2 по Рихтер. Зам.-директорът на Института по геодезия на БАН Димчо Солаков отрече връзка между двете събития.


Повече от 40 минути институциите мълчаха какво се е случило в погребите край кв. Челопечене, но затова пък цял ден си разменяха нападки кой е отговорен и какво е свършил. И след 9 ч. жители на най-пострадалите квартали Челопечене и Чепинци се оплакваха пред медиите как никой не ги информира какво става и какво да правят.


Взривът потроши прозорци и покриви в близките до военния склад квартали и разлюля високите блокове в София, а последващите по-слаби експлозии продължиха още няколко часа. Отломка от снаряд падна на една от пистите на аерогара София и летището беше затворено - първоначално до 14.30 ч., а после забраната за излитане и кацане беше удължена, което създаде пълен хаос. Летището беше отворено малко след 19 ч. Взривната вълна изпочупи прозорци на стария терминал на летището.


Преведено на човешки език горното означава – хиляди изплашени до смърт, трайни увреждания на психическото, а може би и на физическото им здраве.


Наблюдаваме огромна липса на държавност. Само органите на МВР заслужават известна похвала, защото им стигна акъла да отцепят веднага района.


Сега няма да ви обясняваме как и защо се е получил взрива. Единствената ни цел в момента е да представим списъка на олигофрените, които нищо не свършиха, а даже попречиха на нормализирането на обстановката.


  1. емел етем – по очевидни причини. Както и да я наречем ще е малко. Тази жена или сама ще напусне поста си, или ще бъде линчувана - рано или късно.
  2. Златан Стойков – началникът на Генералния щаб е тъп, ограничен идиот, който през цялото време се опитваше да играе ролята на компетентен военен, а всъщност само се страхуваше за топлото си място.
  3. Джевдет Чакъров – излъга хората, че няма никаква опасност. Западни журналисти немееха пред неговия назидателен тон, че „има там някакъв прах”.

Тези хора са вредни, те са опасни. Махнете ги от постовете им.


ВЕДНАГА!