24 септември 2008

Кой е българският Путин?

Главният редактор на електронното издание "Фрог нюз" Огнян Стефанов е в критично състояние, след като в понеделник късно вечерта беше пребит.

За Стефанов вече писахме покрай историята с разследването на ДАНС за сайта „Опасните новини”. И казахме: „Обект на репресията са точно тези, които най-много казват колко са недоволни. Медии, протестиращи – това са демоните на тройната коалиция.”

Сега този човек от обект на държавна репресия стана обект на физическа саморазправа.

Въпросът е – има ли връзка между двете?

Има връзка, казваме ние.

Моделът е ясен, добре познат, с традиции.

На 7 април 2008 г. написахме по повод смъртта на Георги Стоев:

„В България вече убиват, за да затворят устата на писатели. Както и да сучат МВР миналото на Стоев, те не могат да избягат от очевидния факт – убиха го заради това, което пише. Убиха го, защото могат. Защото не им пука и не ги е страх от закона. Те СА закона, те СА бащиците на нацията”

Това, което беше по-малко очевидно тогава, е съвсем ясно днес: повтаря се моделът „Путин” за справяне с неудобни журналисти. Във Wikipedia можете да видите списък на журналисти, убити в Русия, откакто Путин е на власт. Те са поне 21. Е, в България откакто Георги Първанов е на власт вече имаме 1 убит (Стоев) и един инвалидизиран в критично състояние (Стефанов).

Как работи модела? Първо, дискредитира се журналиста (а по този начин и разкритията му) чрез досъдебни производства и арести. Представя се като непатриот, противоречива личност с нисък морал, предател. После някой му тегли куршума. Или го удушава. Или го пребива до смърт.

Подобно посегателство означава две неща. Първо, че журналистът е стигнал твърде далеч в разкритията си и е притеснил организираната политическо-престъпна класа. Второ, че същата тази класа знае, че убийството няма да бъде наказано, че не само поръчителите, а и изпълнителите никога няма да бъдат разкрити.

За да си сигурен в това, трябва да държиш МВР и специалните служби. В Русия ги държи Путин, у нас (по съвместителство) – Първанов.

Фактът, че Стефанов беше осветен първо от ДАНС, а после пребит от хора, представили се за полицаи значи, че е бил прав за Алексей Петров. Друг вариант е да е бил пребит заради скандалните твърдения за заразяване с трипер на Георги Първанов.

Така или иначе моделът работи. И да, ние смятаме, че Георги Седефчов Първанов носи лична отговорност в случая. Отдавна пишем как се възхищава от Путин, как лелее за неговата власт и възможности.

В Реалполитик се стараем обективно да преценяваме ситуацията. Според нас има сгъстяване на напрежението и пълно откъсване от реалността в политикопрестъпния ни елит. Това, което ни интересува са две неща – първо, да не умират повече хора заради алчните боклуци, които ни управляват. Второ, най-накрая да се намесят нашите западни партньори във вътрешните ни работи, защото както е тръгнало, скоро няма да можем да гарантираме не само собствената си сигурност, но и сигурността на региона.

Изобщо какъв партньор може да бъде държава, управлявана от авторитарни политици в комбина с престъпни олигарси. Русия на Балканите???

5 коментара:

Анонимен каза...

Колко още да искаме оставката на Гоце Първанов..?Абсолютен срам за всички българи трябва да бъде,че държавният глава е един мижитурко.

Анонимен каза...

Гоце никога не може да бъде,,българският Путин,,.Той си е една обикновена мижитурка и страхливец.

Анонимен каза...

Някой политически партии и слугинските към тях медии правят отчаяни усилия да очернят и омаскарят държавните институции и политически личности. Незная как е в другите страни,но при нас съз задаващите се до година избори, простащината набира скорост.Мили и скъпи господа драскачи,нима не виждате нищо положително в усилието на правителството , да възтанови сринатата държавност.

Реалполитик каза...

Да, в това е неговата трагедия, съгласни сме.

Реалполитик каза...

Винаги се стараем да публикуваме мнения, които са красноречиви.

Слугински медии? Отчаяни опити? На кого и за какво?

Вие нормални ли сте изобщо?????? Най-корумпираната, най-бедната, най-застаряващата държава в Европейския съюз; отчайваща инфраструктура; купуване на гласове; побой и полицейски произвол на д журналисти; и всичко това под вещото ръководство на БСП, ДПС и НДСВ.

И още нещо - не пишем този блог, за да повлияем на задаващите се избори. Пишем го защото сме убедени, че определена група хора (а не Позитано 20) имат нужда от нашия анализ. Пишем, защото имаме какво да кажем.

А вие се ядосвате, защото знаете всъщност колко сме прави. Жал ни е за вас.