19 юни 2008

Капка в морето на корупцията

С гласовете на БСП и ДПС парламентът реши да удължи двойно максималния срок за предоставяне на морски плаж на концесия - до 20 години. Това стана с приети тази сутрин на първо четене промени в Закона за концесиите. Става възможно към обекта на концесията да могат да се включват прилежащата акватория с широчина не повече от 200 м, островите, включително и изградените от човешка дейност, и брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения. Нещо повече, допуска се възможността за предоставяне на морските плажове под наем за срок до 5г.

Така с едно движение Народното събрание погазва Конституцията (защото плажовете са публична държавна собственост и могат да се отдават само на концесия) и отваря вратата за всякакви „инвеститори” с дебели вратове, които да построят примерно Aheloy Island Tower Beach & Resort.

Това, драги читатели, е капка в морето. Същото това правителство:

  • Подготвя почвата за отдаване на магистрала „Тракия” на концесия на Васил Божков – Черепа;
  • Иска да подари имоти край летище София на Георги Гергов;
  • Замени само за един месец 12 000 (дванадесет хиляди) декара гори;
  • Планира поредно ударно харчене на бюджетния излишък – главно за инфраструктура.
И още:

  • Докладът на KPMG за корупцията по ФАР и ИСПА отиде в прокуратурата;
  • Разшириха се правомощията на Инспекция по труда без разумно обяснение, а според работодателите това ще доведе до нова корупция;
  • Сараите на Ахмед Доган в Бояна се оказаха незаконно построени.

Ей за това става въпрос. На нас ни е любима последната новина, защото тя показва колко тъпи са всички те, нашите български политици. Доган дори не си е направил труда да си узакони имотите, каквато възможност е имало. Бил е зает с други неща, явно.

Та на фона на всички новини едните небостъргачи на плажа са бял кахър. Нека е ясно: държавата се пука по шевовете.