05 юни 2008

Избори до дупка

Чудите ли се защо се случват следните неща:

  • Иван Костов атакува Ахмед Доган за имотите му;
  • Симеон Сакскобурготски се оправдава за „надписаните” 4500 дка гори;
  • Сергей Станишев ще търси всички законови възможности в рамките на правомощията си да гарантира стабилността на доходите на хората и тяхното нарастване;
  • Лекарските заплати скачат с 80%;
  • В Сандански пак Станишев откри, че се купували гласове за местните избори;
  • Асен Гагаузов (тотално дискредитирания министър на регионалното развитие) ни осветли, че са необходими поне още 200 млн. лв. от фонда за структурни и непредвидени разходи за завършването на магистрала "Тракия", връзката "Хемус" - "Тракия" до столицата и за започнатия участък от Околовръстното шосе на София?

Има един прост и бърз отговор – идват избори.

Точно така, парламентарни избори. Кога? Не знаем. Зависи от доклада на ЕК, от НДСВ, от други неща. Важното е, че времето е малко, а работата много.

В управляващата коалиция кипи усилен грабеж. БСП води класацията с назначаването на Христо Кулишев за шеф на Агенция Митници. ДПС посегна на храните, защитените територии и инфраструктурните фондове. НДСВ се готви за скок в отбраната. Целите са две – лично облагодетелстване на политиците и трупане на резерв за изборите.

Според НЦИОМ ГЕРБ биха спечелили 28% на парламентарни избори в момента, което им отрежда около 110 депутати. Бойко Борисов най-вероятно вече води преговори с Ахмед Доган за следизборна коалиция, като явно не е наясно, че Доган ще направи всичко възможно да намали броя депутати на ГЕРБ до по-безопасните 100 (тук е мястото на НДСВ, СДС и Лидер). Представянето на кметовете от ГЕРБ (включително Бойко Борисов в София) е достатъчно лошо, за да намали шансовете за пълна изборна победа.

Управляващата коалиция е заинтересована да удържи положението поне до есента, за да може да проведе предизборна кампания по свой вкус. ГЕРБ бърза, защото с участието си в местната власт губи гласове всеки ден.

Прогнозата ни е за невиждано шоу. Борбата ще е буквално за всеки глас. Ще има повсеместно, невиждано, брутално купуване на гласове. Ще има насилие. Ще има обвинения, арести, прокуратура, протести.

Можете да седнете удобно и да се насладите на най-недемократичната предизборна кампания в историята на България след 1989 г. Тя започна.

4 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно.А да точим ли и ние ножовете..?

Реалполитик каза...

Зависи какви цели си поставяте. Във всеки случай ако нашите предвиждания се случат, предстоящите парламентарни избори ще поставят на изпитание малкото нормални хора в България, и Европейския съюз от друга страна.

Анонимен каза...

Аз съм същиян анонимник.Та не мислите ли-аман от изпитания.Мисля,че съм нормален човек и по-принцип знам,че изпитанията са част от живота ни.Нормално е.Не е нормално обаче,голама част от случващото се в България да е направо налудничево.В този смисъл аз не искам такива изпитания.

Реалполитик каза...

Целта на този блог е да дава относително обективна оценка на политическите събития у нас и по света. Ние имаме собствени идеи за бъдещето на България, но по-важното е какво е възможно.

Все пак, според едно скорошно социологическо изследване на Алфа Рисърч, само 14% от гласоподавателите разполагат с доход над 500 лв. на човек от домакинството. Именно те най-рядко гласуват.

От друга страна най-активни (гласуват над 2/3) са хората с доход под 250 лв. Те харесват БСП и ДПС, по-рядко ГЕРБ.

Това е положението. Управляват ни тежко корумпирани политици, защото бедните българи ги харесват. А повечето българи са бедни.

Затова ако питате какво можете да направите - създавайте пазарна икономика около себе си. Или емигрирайте, ако не ви се работи за България.