20 септември 2007

ГЕРБ извади торбата с обещанията


Месеци преди най-ранната възможна дата за парламентарни избори (според политолози и социолози март-април 2008 г.), ГЕРБ предлага своята програма за управление на страната. Основните акценти в нея са:

  • намаляване на плоския данък до 7% при необлагаем минимум от поне 1000 лв.
  • растеж на брутния вътрешен продукт (БВП)между 8 и 10 процента годишно
  • заплати от 1500 лв.
  • намаляване на ДДС до 15%, “ако бюджетът има такава възможност”
  • незабавно да се приватизират търговските дружества с над 50% държавно участие, както и НЗОК, болниците, Насърчителна банка, неприватизираните електрически централи, "Булгартабак", пощите и НДК
  • автономия на училищата, въвеждане на система за външно оценяване на учениците, допълнително стимулиране за добро представяне
  • концесия на всички летища, пристанища, язовири, автогари, ЖП-гари, въглищни мини, фериботните линии.

Можем да разделим посланията в програмата на ГЕРБ на три основни групи – популистки, либерални и корпоративни. Популистките са насочени към голямата група аморфен електорат на ГЕРБ – растеж от 10% на БВП, заплати по 1500 лв. После идват същинските либерални идеи, които са свързани със стремежа за политическа идентичност на ГЕРБ – намаляване на данъците, приватизация, концесии. Корпоративните идеи са онези, които ще облагодетелстват лично бизнес кръговете около ГЕРБ – приватизация, концесии.

Така се е получила интересна смес от пожелания и обещания. От тях някакъв шанс за реализация имат главно либералните идеи, но в много по-ограничен мащаб. Че ГЕРБ ще обслужи своите бизнес патрони, е ясно. И ако се чудите кои са те, можем да ви ги посочим – строителни предприемачи, търговци с разнообразни стоки и един Череп (за по-непосветените още известен като Васил Божков).

Донякъде програмата на ГЕРБ е приятна изненада, защото означава, че там все пак се работи и мисли. Някои от предложенията са елементи на класическа либерална политика, която би дала добри резултати. Остава да видим каква част от нея ще претвори ГЕРБ в дела, когато му дойде времето.

Няма коментари: