17 септември 2007

Псевдополитика

Дискусията за дясното понякога е по-жива от самото дясно в България и Реалполитик се стреми да поддържа поне нея жива. Отдавна ни се искаше да обърнем внимание на една много важна липса в дясно – липсата на истинска политика.

В България политиката е по принцип популистка и доста плитка. През годините на прехода някакви политически идеи винаги е имала само БСП (и само там има истинска еволюция на идеологията). Разбира се, ние не ги споделяме. Проблемът е, че в дясно на практика няма политически идеи.

Да, СДС имаше евроатлантическата идея. Но нейното осъществяване обезсмисли до голяма степен образа на дясното, който се свързваше с НАТО и ЕС. Нито СДС, нито другите десни партии успяха да обяснят какво точно искат да правят след влизането в Европейския съюз.

Още по-аморфна и неясна е политическата природа на НДСВ. А за ГЕРБ да не говорим – там политиката е каквото си е помислил тази сутрин Бойко Борисов.

Има политически вакуум вдясно не само защото дясното няма лидери, а и защото няма идеи. Донякъде причината е, че част от електората на дясното всъщност има центрисктки или леви разбирания, но по исторически и семейни причини се идентифицира като „десен”, разбирайте антикомунист. Това вътрешно противоречие пречеше до известна степен на десните политици да бъдат наистина десни.

Днес дясното няма извинение. То е в нокаут и ако иска да направи нещо на местните избори 1. трябва да спре да се самоизяжда и 2. да започне да прави политика. Именно на дясното приляга да говори за конкретни мерки в общините, за измерими резултати и за подобряване на живота на хората.

Оказва се, че десните кандидати не са подготвени. С изключение на градовете, където те търсят втори или трети мандат (и където най-често се явяват като независими, подкрепени от 20 организации), навсякъде десните кандидати са леко истерични, недостатъчно запознати с проблемите на общините и със слаб ПР.

А срещу тях са изправени силно спонсорирани другари с усет за популизъм и манипулация + закупени ромски гласове. Е, какво да очакваме тогава от изборите?

Отговорност на всеки десен кандидат за кмет е да знае какво искат хората и колко той може да им даде. Ако каже това с достатъчна доза убеждение и ако получи смислена подкрепа от своя екип и партньори, той ще успее.



P.S. Питали са ни за или против негативната кампания - отговаряме: определно за, ако се прави качествено. Негативната кампания срещу Бойко Борисов направо липсва, ако не броим неясните обвинения на Пламен Юруков. Какво да кажем за кмета на Варна, за кмета на Благоевград? Та те са най-добрите мишени, а десните лидери просто ги проспиват!

Няма коментари: