04 септември 2007

Отвратителни човечета

В сряда комисията по досиетата огласи резултатите от проверката за чисто минало на всички народни представители след 1990 г. Според изнесените данни в шестте парламента е имало поне 138 души, които са били свързани под някаква форма с тоталитарните тайни служби.

Комисията е установила, че 167 са били обект на разработка от службите, като някои от тях са били и вербувани. От общо 1815 демократично избрани депутати са проверени 1794. Имената на една шеста от тях не подлежат изобщо на обявяване, тъй като са починали, уточниха от комисията с председател Евтим Костадинов. По закон на проверка не подлежат и родените след 1973 г.

От тях петнайсет депутати са били агенти и сътрудници на Шесто управление, или политическата полиция. Шесто управление се е занимавало със следене на интелигенцията, на висшите училища и студентите, духовенството, евреите, арменците и емигрантите.

Всъщност комисията „Костадинов” обяви това, което всички знаем:

  • че много български политици са донасяли на ДС;
  • че те са най-много сред депутатите от ДПС, БСП и Атака;
  • че сред доносниците има имена, които не сме очаквали (например актьора Тодор Колев, уви).

Оттук започва моралната оценка.

За нас е тотално неприемливо да ни се обясняват тези доносници с характера на времето, тежкия живот или патриотичния устрем. ВСИЧКИ те са имали избор. Да, някои са били по-слаби от други, или по-лабилни. Но са имали избор.

Наклепали са другарчетата си не само от страх. Искали са да се носят като пяна над водата, да се развиват. Е, какво пък, ще напишат по някой донос. Нали системата е непоклатима.

И Виденов, и Доган, и Първанов (каква колекция само!) са от този вид. Хора, вкопчени в амбицията си. Хора, готови на всичко, за да изпълзят нагоре. До тях и около тях стоят други хора – които са управлявали системата и които все още използват своите бивши агенти.

Нека си го кажем – управляват ни отвратителни човечета. Те са подмолни, неморални и зли. Те са голяма част от причината България да се разграбва. Другата част сме ние – които го позволяваме. Не очаквайте от ТЕЗИ хора съвест, отговорност или мисъл за бъдещето. Те отдавна са преминали чертата.

Тази държава може да има бъдеще само когато тези хора физически отмрат. Ако не са възпроизвели модела дотогава.


Бел. ред. За илюстрация Първанов и Доган в сходни ситуации. Колко много общо имат!

1 коментар:

Орлин каза...

Няма коментари, защото човек остава без думи и желание да говори.