09 юни 2009

Безсмислени схеми


Приключиха изборите за Европейски парламент. Резултатите са ясни. Няма един-единствен победител.

Бойко Борисов на практика загуби тези избори, защото не успя да реализира потенциала на ГЕРБ. Кампанията на генерала беше слаба; на моменти твърде много личеше страха му от управляващите.

Сергей Станишев разбра, че биологичните процеси вече маргинализират БСП. Само 30% от електората на БСП идва от хора на възраст под 50 г.

Ахмед Доган по-скоро спечели в изборите за Европейски парламент, доколкото успя да разшири прякото си влияние чрез още две партии – НДСВ и Лидер. Отделно от това му остават скритите резерви в БСП. Впрочем няма как да не е забелязал, че тайничко малка група избиратели на ДПС са гласували протестно за ГЕРБ.

Синята коалиция успя да спечели от съдебните неразбории около регистрацията, но нямаше никакви послания и не успя да привлече вниманието на по-широк кръг избиратели.

Яне Янев изигра ролята си на лека жена, сега е време да го отстранят от хранилката на властта.

Всичко това, както е казал пророкът, е суета. Нито Борисов, нито Станишев, още по-малко пък Доган, имат някакъв план за изход от икономическата криза. Впрочем мотивацията на БСП и ДПС за участие във властта е толкова силна, че те най-вероятно се надяват на някакво икономическо чудо, което да ни спаси от ефектите на кризата. Пълната им мобилизация за изборите, както и последните кражби в особено големи размери, само наливат масло в огъня.

На есен, със или без нова коалиция, България ще се окаже в много по-тежка икономическа и бюджетна ситуация. Никой от посочените „големи” политици няма потенциал, за да се справи с икономическите и социалните проблеми в резултат на кризата. Те могат единствено да се опитват да купуват мълчание, но ще имат все по-малко пари за това.

Следващите месеци ще са месеци на нестабилност,безработица, дупки в бюджета и растящ натиск върху лева.

Как да обясним на Доган и Станишев, че схемите им са безсмислени, защото 50% от нищо пак е нищо??? Не можем, нямаме общ език и общи понятия. Те няма да се посвенят да оставят българите да гладуват, ако за тях има яхти.

Може и да няма яхти.