25 февруари 2009

Тристранната коалиция обезкървява България, за да печели избори
















Д
нес сме наистина поразени от новината, че Петър Димитров е решил "Топлофикация - София" да преизчисли януарските сметки по цената от декември, преди поскъпването на топлинната енергия. Разликата щяла да бъде приспадната от февруарските и мартенските сметки на абонатите.


Абсурд! Простотия! Комунизъм!

Само така можем да определим това идиотско действие на Димитров. След като явно Румен Овчаров се е притеснил от атаката (сама по себе си глупава) на Бойко Борисов срещу януарските сметки, е решил чрез марионетката си да покаже на ГЕРБ „как се прави социална политика”.

Да де, но никаква социална политика не е това. Това е антипазарно определяне със задна дата на цени. Това е изземване на правомощията на държавен орган (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране). Това е зловещ и скъп популизъм. Това е още едно доказателство как БСП и ДПС с мълчаливото съгласие на НДСВ са готови да изхарчат всички пари на данъкоплатците, за да задържат положението до изборите. Те вече го доказаха с приетия държавен бюджет, който е разчетен да издържи до средата на годината.

Е какво повече да кажем? Отдавна предупреждаваме, че тъпоумният социализъм никога не е напускал главите на тези хора. Без да сме пророци можем да пророкуваме – с тези и подобни действия тристранната коалиция разрушава доверието в пазара, което ще доведе до срив на икономиката.

Имаме и аргументи.

Първо, все още не е излязла на бял свят ликвидната криза на банките. Когато това стане, можете да сте сигурни, че от БСП или ДПС ще излезе някоя подобна идиотска идея за „защита на единственото жилище”, „мораториум върху публичната продан на ипотекирани жилища” или нещо подобно. Съвсем не е невъзможно да се предложи девалвация на лева с гаранции за индексиране на пенсиите и социалните помощи (по този начин ще бъдат обслужени и обръчите от фирми, които се задъхват от взетите кредити).

Второ, дори и да забравим ликвидната криза, в момента БСП и ДПС обезкървяват България чрез асиметричните си стимули за най-бедните, обръчите от фирми и олигарсите. Какъв е портрета на жертвата – работодател в малка община, който няма достъп до инфраструктура, до схеми с обществени поръчки, изобщо до партийна благословия; на който няма кой да му плати парното (защото няма парно); няма кой да му даде изгоден кредит от Българската банка за развитие. Той е обречен.

Потъне ли малкия работодател (до 50 работни места), потъва държавата, защото там работят над половината заети лица. Точно тези предприятия са най-изложени на финансов риск, както и на ефекта от надценения лев когато осъществяват износ на своята продукция. Тях не ги засягат внушителните инфраструктури планове на Станишев. Обръщаме внимание на малките общини, защото там съкратените работници често нямат избор – просто няма други възможности за работа на това място.

В период на криза обаче и миграцията към големите градове няма да реши проблема, защото там също се съкращават работни места. След като веднъж се завърти колелото, то трудно спира – намаляват доходите на потребителите, намалява потреблението, намаляват продажбите, което води до нови съкращения и ново намаляване на доходите...

Още по-тревожно е, че дори и да се измъкнем от мъртвата хватка на БСП и ДПС, много трудно ще стартираме процеса на възстановяване, просто защото цяла Западна Европа – основния чуждестранен инвеститор у нас, е обхваната от рецесия. Така може да се окаже, че дори и с кадърно следващо управление (което е малко вероятно), ще ни трябват 4-5 години до възстановяване на икономическата активност до нивата от 2007 г.

За пореден път се убеждаваме, че Станишев и Доган са готови да минат през трупове, за да останат на власт. Нашите трупове.

18 февруари 2009

Кой е Камен Ситнилски и на кого помага?

В медиите излязоха инициали на прокурор от ВКП, който бил предупредил Мария Мургина за акция на ДАНС срещу нея. Инициалите са К.С. Борис Велчев скочи да защитава Камен Ситнилски (без никой да го пита) и твърди две неща: че акция не е имало, и че Ситнилски пречи на някого. Хайде да поразсъждаваме по двата въпроса.

Имало ли е акция срещу Мургина? Не знаем; знаем само, че е била разследвана. Тоест, дори и да не е имало активно мероприятие, е напълно възможно НЯКОЙ прокурор да предупреди Мургина, че срещу нея има разследване.

На кого пречи Ситнилски? Ние бихме преформулирали въпроса така – а на кого помага?

В началото на демократичните промени Ситнилски беше прокурор последиците от аварията в Чернобил, както и за корупцията в ЦК на БКП и раздаването на апартаменти. След като Татарчев го уволни, е помагал е на Цветелин Кънчев (осъденият лидер на Евророма), например. Като адвокат. После е помагал на Филчев, който го и покани през 2004 г. отново в прокуратурата.

Сега помага на главния прокурор по най-важните дела – за дейността на Никола Филчев и забавянето на дела (!?!), Белнейски, Илия Илиев, Румен Петков, използването на СРС, Челопечене... А, да не забравим – Ситнилски координира специалното звено за борба с измами от еврофондовете.

Малко ако се вгледате ще забележите категоричната връзка между част от тези дела и политическия чадър, който предоставя Георги Първанов на своите сподвижници. Впрочем нека не забравяме – именно Първанов промотира Велчев за главен прокурор и договори поста му с лобитата във ВСС.

Изобщо не ни изненадва факта, че името на Ситнилски изскочи от скандала с Мургина. Та кой друг би могъл да защити едно президентско протеже от друго президентско протеже???

И още нещо. Трите деца на Ситнилски са юристи. Големият му син е в НСБОП, по-малкият е юрисконсулт на Агенция „Митници", а щерката е в правния отдел на МВР. Какво по-хубаво?

13 февруари 2009

Мургина го отнесе заради Първанов

Мария Мургина, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), подала оставка. ДАНС я разследвали от няколко месеца за участие в схема за източване на ДДС. направили й активно мероприятие, но висш прокурор от ВКП я предупредил за операцията и тя избегнала ареста.

Дотук добре. Борим се с корупцията и на най-високо ниво. Ако се вгледаме в детайлите обаче става грозно.

Срещу Мургина има сигнали още от 2006 г. Тогавашният заместник-министър на финансите Георги Кадиев я е предлагал за уволнение на Пламен Орешарски. Но Орешарски бил твърде зает да защитава интересите на Васил Божков – Черепа и не му обърнал внимание. Не обърнал внимание и на сигналите, че синът на Мургина - Мартин Мургин, има фирма, която дава данъчни консултации и извършва счетоводни и одиторски дейности. И Станишев, и Орешарски са получавали много сигнали за натиск, упражняван от Мургина върху териториални данъчни директори.

По това време Мургина е живяла (и все още живее) с лице, разследвано за източване на ДДС. Но това никого не е притеснило.

Отстраняването й от поста заслужава похвала, но защо става години след като е било ясно, че тази жена най-вероятно участва в престъпления? Едва в последните месеци, след като се появи пропаст в отношенията между Георги Първанов и Сергей Станишев, ДАНС са се сетили да разследват Мургина. Това е причината.

Борбата между премиер и президент преминава в нова фаза, в която ще бъдат жертвани нови фигури. Президентът ще се опитва всячески да сложи ръка върху ДАНС, защото, макар и късно, осъзнава, че е на път да изгуби играта.

Станишев има само една задача – да задържи властта до редовни избори, за да не позволи на престъпния синдикат около Първанов да овладее структурите за сигурност. Първанов пък няма друг избор, освен да се опитва да дестабилизира обстановката в максимална степен и да състави служебно правителство. Възможно е Първанов да изнудва Ахмед Доган за това.

Без да забравяме и един факт от позорното управление на Станишев сме длъжни да го кажем – служебно правителство на Първанов ще доведе до хаос и допълнителен срив на държавността у нас.

06 февруари 2009

Борисов получи просветление?


Слушаме и не вярваме на очите си – Бойко Борисов прави анализ на обществените разделения и посочва пенсионерите като проблемна група. Да не е получил просветление? Не знаем.

Знаем, че с това си изказване Борисов цели нещо, което ни убягваше досега в неговата стратегия – тотално скъсване с електората на БСП. Неговите думи за глупостта на пенсионерите, колкото и да са верни, ще доведат до сериозно противопоставяне на основната група гласоподаватели в БСП за коалиция с ГЕРБ.

Вторият въпрос е по-сложен – противоречи ли това на нашите съмнения, че Борисов се готви да управлява с БСП? Ни най-малко. Той знае, че за да остане на власт, БСП е готова на всякакви компромиси. Така че в крайна сметка беловласите социалисти ще преглътнат обидата.

Борисов се цели в десния и центристки електорат, който засега не гласува. Той знае, че много избиратели не се идентифицират с десните партии, но определено не харесват и ГЕРБ. С тази своя рязка маневра Борисов се стреми да ги привлече на своя страна, казвайки на висок глас неща, които нито един десен политик, нито дори Волен Сидеров, не е посмял да каже.

Изказването на Борисов би могло да означава и някакъв поне временен разрив с президента, освен ако не е консултирано с него. По липсата на реакция от Първанов ще разберем дали това е така.

Иначе ние отдавна казахме:

„Кръгът се затваря. На пенсионерите и социално слабите не им пука колко корупция има в държавата. Те се интересуват само от това държавата да ги храни. Понеже са силно мотивирани да участват в избори, те си избират политици, които според тях им гарантират социалните плащания.

Икономически заетото малцинство от българите не е представено политически. То произвежда БВП, но никой не се съобразява с него.

Оттук всички ефекти на българската действителност – бруталната корупция (защото това е единственият начин да „успееш” бързо и рязко), афинитет към символите на статуса (яхтата на Доган е същото, както джипа на наркотрафиканта – доказателство за изключителна значимост сред общата бедност), липса на визия за икономическо развитие (то не е важно за зависимите от държавата; за корумпираните и политиците „нормалния” бизнес е досаден и неразбираем).”