03 декември 2008

Борба свободен стил с Европа

Българското правителство в лицето на премиера Сергей Станишев, БСП в лицето на Румен Овчаров и президента (с извинение) Първанов наточиха остри саби срещу „Европата” и Европейската комисия в частност.

Няма нужда тук да им цитираме простотиите. Важна е посоката на мислене: „Щом Европа не ни дава да крадем значи е лоша и несправедлива. Много добре знаем колко много се краде в другите държави от ЕС, какво са седнали на нас да ни обясняват за корупция и политическа намеса, айде де!”

Както каза някой тези дни, нашите политици любезно обясниха, че по-скоро са готови да скъсат отношенията си с европейските институции, отколкото да спрат разбойничеството у нас.

Посланието е чуто и разбрано. От този момент започва обратното броене за ответната реакция. Тя ще дойде от две посоки – Европейската комисия и държавите-членки.

Европейската комисия може две неща – да сложи във фризера още пари по еврофондовете и да препоръча в доклада си през февруари 2009 г. предпазна клауза за съдебните решения. Ясно е, че спирането на пари е много по-ефективен инструмент за ЕК. Така че очаквайте още много ходове по затягане на кранчето, включително по оперативни програми.

Вторият удар ще дойде от други държави членки. На тях им е писнало да гледат циничната мутра на президента и изпотеното челце на премиера и всеки път да слушат едно и също. В техните правителства има достатъчно информация за нивото на грабеж у нас. Те знаят, че отгледаната у нас организирана престъпност вече ги засяга по хиляди начини – контрабанда на наркотици, митнически престъпления, данъчни измами, трафик на хора, търговия с оръжие, заден двор на Русия… Няма нормален политик от западна Европа, който да стои и вечно да гледа този резил. Ще последват всякакви ходове, за които нашите разбойници може би и не предполагат.

Въпреки това ние сме скептични за резултата от тези усилия. От векове е известно, че е почти невъзможно да се налагат отвън промени в една политическа общност. Малкото изключения са свързани с широкомащабна военна окупация и най-големите успехи в тази област са от края на Втората световна война. Това в случая няма как да стане.

Така че очаквайте кървави разпри между европейския политически елит и местната управляваща шайка разбойници до намирането на някакво ново равновесие (ако това изобщо е възможно).

Няма коментари: