11 декември 2008

Мирише на ‘97

Една от основните амбиции на Реалполитик е била да ви предоставяме изпреварващ събитията анализ. За целта събираме информация, коментираме с експерти в съответната област, спорим. Разбира се, понякога прогнозите ни не се сбъдват. Като цяло обаче Реалполитик е доста добър източник на политически и икономически прогнози.

Започваме така, защото съзнаваме, че мнозина няма да са съгласни с нашето мнение. Но повярвайте ни, ние ще сме най-доволни ако сбъркаме.

Според нас се задава тежка икономическа криза в България, която по много свои елементи ще наподоби кризата през 1996-1997 г.

Кои са нашите аргументи?

Механизмът на кризата: при наличието на дефицит по текущата сметка и фиксиран валутен курс най-много пари се харчат за т.нар. нетъргуеми услуги (т.е. неща, които не можете да продадете след като сте ги употребили). В допълнение, рязко се увеличават цените на недвижимите имоти.

При икономическа криза като днешната намалява търсенето на кредити от качествените кредитополучатели. Намалява притокът на капитали отвън и се увеличава цената им. Това води до забавяне на икономиката, намаляване на дефицита по текущата сметка и бюджетен дефицит.

Краят на бума на недвижимите имоти намалява потребителското търсене без обаче да насърчи износа на стоки. Големият губещ е държавния бюджет. Точно така, добре чухте.

Очакваме още в началото на 2009 г. държавният бюджет да бъде поставен под сериозен натиск. Просто няма да има достатъчно приходи, въпреки планираните излишъци.

Но това не е най-страшното. Най-много ни притеснява стабилността на лева. Ако използваме някаква по-научна методология, то справедливата цена на лева в момента е поне 2,60 лв. за 1 евро (поне толкова е спреда между Eonia и Леониа, който започна да се отваря след септември 2007 г.).

Разбираме идеите за евроизация, които се появиха напоследък – те целят поне временно разтоварване на напрежението от лева като основно разплащателно средство. Напълно е възможно тези идеи да са закъснели и левът да се срине.

Добавете към всичко това малоумната икономическа политика на Станишев и нещата стават сериозни. Ясно е, че Станишев иска да запази нещата до изборите и е готов да хвърля пари срещу всеки проблем на пътя. Ясно е, че ДПС ще прегърне идеята, защото това отваря още по-големи възможности за корупция (виж например увеличаването на бюджета на Българската банка за развитие).

Както винаги комунистите и Доган не разбират за какво става дума в икономиката. Те не могат (или не искат) да си представят колко бързо една силна рецесия съпроводена със свиване на ликвидността може да удари не само бюджета, но и стабилността на лева.

Нека направим обобщение – сигурно е, че криза има и тя ще се задълбочи. Сигурно е, че ще има масови съкращения, особено в по-неконкурентните експортни сектори на икономиката (например производството на облекла и текстил, химическата промишленост, производството на метали, производството на мебели). Сигурно е, че ще последва съществено свиване на пазарите във всички сектори на икономиката. Не е сигурно доколко кризата ще затрудни бюджета за следващата година. Не е сигурно дали левът ще бъде удържан във валутния борд.

Като съвет – дръжте позициите си в евро, не купувайте недвижими имоти, предоговаряйте вземанията си в евро, стойте далече от БФБ и планирайте лична стратегия за оцеляване в тежка рецесия.

2 коментара:

Анонимен каза...

Аааа,това което казвате е повече от сериозно!Не виждам какво мога да коментирам...haralanov.blog.bg

Анонимен каза...

Мирише на коледна пуяка