12 май 2008

Деевропеизация


През последните няколко дни заваляха информации, че държавите от Европейския съюз и по-конкретно Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и Белгия, натискат Европейската комисия да предприеме “твърд курс” срещу България.

Според различните източници този курс може да включва предпазна клауза за правосъдието, спиране на пари от еврофондовете или дори замразяване на членството.

Тази перспектива не ни учудва. През март т.г. написахме:

“При такава логика можем да очакваме само ескалация на проблемите с членството ни в Европейския съюз. Утре, когато завалят глоби за милиони евро, пак ще ни обясняват, че това е „нормална европейска практика” или „явление”, както ви харесва. Един вид – спете спокойно, всичко е под контрол, предвидили сме ги тези неща, вървим по план.

Едно не ни е ясно – как биха могли да обяснят например блокирането на членството на България в ЕС като нормално? Предполагаме, че Ахмед Доган вече мисли по въпроса.

Спете спокойно, деца.”

В този смисъл нещата вървят по план. Въпросът сега е дали и до колко ще стигне куража на Европейската комисия и споменатите държави да се разправят с малоумната българска политическа класа.

Важното е, че министъра на вътрешните работи Миков се усмихва, а президента Първанов и Бойко Борисов вече редят картите за следващия си пасианс - с Доган и без тревога.

3 коментара:

Анонимен каза...

Дали следващият пасианс ще е без Доган-дълбоко се съмнявам...

Анонимен каза...

Ако Гоце Първанов и Бойко Борисов са бъдещи коалиционни партньори(а в това аз не се съмнявам)то няма абсолютно никакъв смисъл от съществуването на България.Пак една част от хората ще критикуват другата за избора им,а тези пък гласуващите за Гоце и мутрата Бойко само след година ще се вайкат.От подобен абсурд,може само да се полудее.

Анонимен каза...

Наистина ми е интересен следващият политически пасианс след една година.Как ли ще изглежда...