14 април 2008

Румен Петков поддаде, но какво от това?

Стана тя каквато стана, и вчера Румен Петков подаде оставка, което, честно казано, мнозина не се и надяваха да очакват.

Няколко неща правят впечатление:

  1. Румен Петков подаде оставка във ведро настроение, което значи, че е поискал и получил всякакви гаранции за себе си, Валентин Петров, каналите и прочие;
  2. Каквото и да ви говорят, без публикуването на стенограмата от заседанието на вътрешната комисия на НС в „Капитал” едва ли щеше да се открие „достатъчно политическа воля” в премиера Станишев;
  3. Съдържанието на посочената стенограма ясно показва, че МВР е брашнен чувал за БСП, къща без прозорци, блудна жена или каквото там ви харесва;
  4. Кръгът „Монтерей” побърза да защити и Петков, и Валентин Петров (Богомил Бонев каза, че Валентин Петров е „ОК”);
  5. Бойко Борисов на практика повтори тезите на кръга „Монтерей”;
  6. ДПС побърза да извади на масата предложения за реформи във всякакви области, като най-точно посочи основния проблем, който може да възникне за управлението, а именно – спирането на еврофондовете;
  7. Опозицията не беше достатъчно активна.

Посочените наблюдения ни карат да мислим, че всъщност голяма реформа в МВР не се задава. Дори и Станишев да не сложи Младен Червеняков за министър, кръгът „Монтерей” ще продължи да управлява в МВР. Бойко Борисов вече се изказа против изваждането на ДОИ и ДОТИ от МВР, както и срещу ДАНС. На практика тези негови позиции на 100% обслужват „оперативния интерес” на Любен Гоцев, Младен Михалев – Маджо и сие.

Какво да кажем за главния прокурор, който втора седмица увърта по въпроса за очеизвадното престъпление, извършено от Румен Петков. Добре, че беше „Капитал”, за да се види, че Ваньо Танов никъде не е казал и дума за принадлежност на Алексей Петров към МВР или ДАНС. Ще ходи ли Румен Петков в затвора обаче? Не. Защо? Ами защото вече има сделка. С кой е сключена сделката? С Първанов и Борис Велчев, вероятно.

Изобщо много въпроси висят във въздуха. Покрай цялата патаклама сякаш забравяме, че освен за корупция в МВР покрай случая с „Винпром Пещера” стана дума и за корупция в Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите. Ресорния министър Пламен Орешарски обаче не счете за нужно да дава кой знае какви обяснения. Става дума за огромни парични потоци от неплащане на акциз за алкохол, цигари и горива. Става дума за основните спонсори на БСП („Винпром Пещера”, „Сис Индъстрийс”, „Лукойл Нефтохим”). Като с магическа пръчка тези теми изчезнаха от сцената. Да, има предложения за прозрачни бандероли и повече контрол. Но до осъществяването на тези предложения могат да минат години, а после – следващите управляващи да му мислят.

В целия медиен шум единствен Ахмед Доган разбра, че има какво да губи. И беше напълно готов да жертва Петков от самото начало. Защо? Защото неговия бизнес план включва сериозно усвояване на европейски фондове, а това няма как да стане с простотията на Румен Петков начело на МВР и ачик-ачик подпиране на организираната престъпност.

Въпрос с повишена трудност – може ли Доган да обясни това на другарите от „Монтерей”?

6 коментара:

Анонимен каза...

Въпрос с повишена трудност – може ли Доган да обясни това на другарите от „Монтерей”?

Не, според мен му се свършиха "аргументите". Той на етническа конфронтация няма да се реши, не вярвам и да я е искал някога, въпреки че може и да е плашел с нея понякога. Нито ЕС, нито Турция, която иска да иде в ЕС, нито турските военни (дето се скараха на ислямистите) ще го подкрепят. Но на другарите по-малко или хич не им пука, защото яслата, на която са се наредили да зобят се захранва от друга посока. На тях ЕС, не им е фатално нужен, въпреки че е много сладка хапка. Но все пак зависят от ЕС, щом се размърдват. Сега хитреят по андрешковски.

Анонимен каза...

Какво има да се коментира.И Румен Петков и Борис Велчев,няма да е никак пресилено ако бъдат наречени с истинските им имена-МАФИОТИ.

Анонимен каза...

Вядахте ли вие всички дето сте против ЕС защо трябваше да влезем за да се разбере че комунистите не могат да си разиграват коня. Ако не бяхме член на ЕС сега Румен щеше не да се среща с "оперативно интересни лица" в басейн "Спартак" но и да плува заедно с тях.Румен Петков е мафиот. Борис Велчев е пионка, красив мъж които говори свързано,мига нежно с очи на младите репортерки, вярва че в БГ престъпност няма..........Липсва ми Филчев

Реалполитик каза...

Въпросът кой е всъщност главния прокурор Борис Велчев е много сериозен. Някои твърдят, че неговата зависимост е същата като тази на премиера.

Така или иначе е недопустимо да се правят предварителни заключения (както беше по случая "Куйович") за невинност (на министъра в оставка Петков). Недопустимо е да се обсъждат оперативни дела с министъра, при положения че може да е замесен (както е станало с идеята Георги Стоев да свидетелства срещу Младен Михалев - Маджо). Изобщо доста недопустими неща прави главния прокурор.

Все пак между него и Филчев има една основна разлика - Филчев беше психически болен.

Анонимен каза...

Този е по опасен, защото си вярва. И иска да му вярват.Филчев всички си знаехме какъв е. Велчев е по скоро страхлив нищо че се умилква толкова изкусно пред камерите.Тои по скоро може да е пациент на д-р Хаус в едноименния сериал.Там поне ще го гледат всички.Лошо е че оправдяха Пилето.Тежка е корупцията в съдебната система.Интересно ми е кои ще назначи Борисов за премиер когато доиде на власт.Страх ме е че тогава ще бъде по лошо.

Анонимен каза...

Борис Велчев е по-некадърен,по-циничен и по-негоден главен прокурор и от Филчев и от Татарчев.