06 януари 2008

Най-важното през 2007 г. и какво да очакваме през 2008 г.

За читателите на Реалполитик направихме обзор на случилото се през 2007 г. и определихме най-важните въпроси за 2008 г. Това е резултата:

Петте най-важни събития и тенденции през 2007

За България

  1. Влизането на България в Европейския съюз – това е събитието на хилядолетието според нас. За пръв път в своята история България става част от доброволен политически и икономически съюз, който си поставя за цел устойчивото развитие на цялата си територия. Друг е въпросът дали и доколко се възползваме от дадения ни шанс.
  2. Изборите – и най-вече тези за местни органи. България въведе на 100% клиентелисткия модел – богати чичковци плащат на бедните хорица, за да ги изберат. От това следва трайна дестабилизация на институциите и политическия модел с непредвидими последици.
  3. Стачката на учителите – този социален протест зададе основата, от която избуяха инфлационни очаквания, социално напрежение и засилване на разслоението не само в доходите, а и в мисленето.
  4. Природните бедствия – така наречените природни бедствия. Иначе си бяха нормални природни явления, които обаче се превърнаха в бедствия с човешки жертви заради некадърното и корумпирано управление, както и поради липсата на солидарност.
  5. Управляващата коалиция – толкова корумпирано правителство в България никога не е имало. Под сянката му краде всеки – кой както може. МВР бездейства, прокуратурата бездейства, пишат се закони на парче – всичко това с мълчаливото одобрение или явната подкрепа на Станишев, Доган и Сакскобурготски.

За света:

  1. Събитията в Ирак – дестабилизацията на Ирак в началото на 2007 г. беше най-опасната криза за годината. За щастие САЩ успяха поне донякъде да успокоят топката, но играта едва започва.
  2. Лидерството в Европа – то има много измерения – Никола Саркози, Гордън Браун, Ангела Меркел, Договора от Лисабон. Европа все повече осъзнава своята икономическа сила и иска да я използва за политически цели.
  3. Промените в климата – темата е огромна и има много последствия. Дискусията на практика започва едва сега – след като дори САЩ признаха, че има глобално затопляне, причинено от човешката дейност. Да видим докъде ще стигнат.
  4. Русия – на пръв поглед изглежда, че с твърдата ръка на Путин и цените на горивата държавата е стабилизирана. Ние не сме съгласни с тази оценка, но бъдещето ще покаже.
  5. Икономическата криза, причинена от пазара на sub-prime ипотеки в САЩ – доведе до по-ниска ликвидност, безпрецедентни интервенции на централните банки и по-високи лихви. Последиците ще са дългосрочни, но могат да ъдат и положителни.

Петте най-важни събития и тенденции през 2008

За България

  1. Управляващата коалиция – дали ще се разпадне или как ще се предоговори.
  2. ГЕРБ – ще набере ли още последователи или пък ще отблъсне хората по места заради прекалено корумпирани кметове и общински съвети.
  3. Икономиката – как ще се отразят по-високите цени на горивата и засиления конкурентен натиск от други държави от ЕС, ще се появи ли отново твърде висока инфлация (над 10% на годишна база).
  4. Структурните фондове – как ще се движи усвояването им и ще се допусне ли широкомащабна корупция.
  5. Социални сблъсъци – нископлатените бюджетни служители, ромите, останали без социални помощи, пострадалите от (нови) бедствия ще поискат своето.

За света

  1. Изборите за президент на САЩ – от това кой ще влезе в Белия дом зависи целия свят, колкото и да не ни харесва.
  2. Ситуацията в Русия – дори ако Путин успее да удържи властта след президентските избори страната или ще продължи по пътя на автокрацията, или ще изпадне във вътрешна криза.
  3. Световната икономика- и по-конкретно цената на минералните горива. Има ясна корелация между цената на петрола и другите горива, и икономическия растеж. При положение, че се добавят и високи лихви и финансови кризи, 2008 г. може да се окаже доста тежка за отделни сектори и цели икономики.
  4. Косово – какво ще се случи в Косово не е ясно. Но това е конфликтът с потенциал да противопостави трайно Европейския съюз и Русия.
  5. Ирак и Иран – тези две държави ще задържат вниманието върху себе си през цялата година. Вече почти няма анализатор, който да не посочи, че разпадането на Ирак е най-голямата опасност за световната сигурност и ред през следващите години. Затова можем да очакваме, че всички ще работят за задържането на държавата в сегашната й форма.

4 коментара:

Анонимен каза...

С това "дясно", "ляво" играете за другарчетата, защото това са отминали схеми и именно с тях ТЕ изкуствено разделят хората от 1989 г.
Няма дясно-ляво, има народ и мафия. Това се видя през 2007 и ще блесне още по-силно през 2008. Амин!

Реалполитик каза...

Звучи, сякаш мафията е паднала от Космоса и е завладяла нищо неподозиращия народ. Изобщо темата за беззащитния излъган народ ни е любима.

Няма такова нещо. Има социални групи в българското общество, които са с различни позиции. И има ляво - това са хората, които мислят, че държавата трябва да се грижи "за народа". Тези хора са много у нас, те засега преобладават.

Има една друга социална група - не точно мафия, по-скоро олигархия, която се възползва от политическия модел, за да трупа пари. Те също са леви, доколкото не могат да си представят живота си в държава, в която няма да може да се краде. И затова искат повече държава - повече фондове, бюджет, излишък.

Има и трета социална група - на хората, които знаят, че няма безплатен обяд. Те работят най-много, произвеждат, създават работни места и хранят първата група (на социалните потребители) и втората (на олигархията). Те създават БВП, борят се с администрацията, трудят се здраво, дори раждат деца. Ние сме с тях и мислим за техния интерес.

Анонимен каза...

Ето това е "грешката" ви или, не знам, прилича повече на преднамерено "белязване" на масата от населението с етикета "леви", което изкуствено и идеално разделя нацията В ПОЛЗА НА КОГО? Изкуствено, защото левите илюзии са в голяма степен изживени след краха на утопията, а митът за "лявото население" се поддържа от казионни социолози - те сигурно са чели Антъни Гиденс, съветника на Блеър, но го премълчават. Браво на тях и на вас! Това е фалшиво деление, скриващо главното - между нация и олигархия, щом така ви харесва. Кого лъжете, че искате да свалите другарите, като се конфронтирате изкуствено с половината нация?

Реалполитик каза...

"(K)ато се конфронтирате изкуствено с половината нация" - извинете, но сте сбъркали адреса:)

С никого не се конфронтираме; просто имаме гледна точка и да, тя не се споделя от "народа", "половината нация" или както там решите да наречете тази социална група.

Но това е полезно, защото иначе всички щяхме да се просълзяваме от умиление при новината "100 лв. за пенсионерите по Нова година".

И в този ред на мисли основна наша теза е, че "народа" си е избрал "олигархията", защото така може по-лесно да потребява (макар и мизерни) социални блага, без много-много сметки или критерии. Пък те (олигарсите) да крадат, но мислейки за народа.

Така че нашата цел е да използваме противоречията между народа и олигархията, за да има НЯКАКВО напрежение във властта. Както и да не допускаме олигархията да разруши напълно държавността (нещо, което обаче е на път да се случи въпреки членството в ЕС, за което пак НИЕ имаме съществен принос, извинете).