24 октомври 2007

Турция влезе в Ирак

Турската армия е атакувала позиции на кюрдските бунтовници в Северен Ирак между неделя и вторник вечерта, потвърдиха пред Ройтерс военни източници.

Всъщност очаквахме това от момента, в който турският парламент даде зелена светлина за операция в Ирак на 17 октомври. Правителството на Ердоган просто нямаше друг избор след като в неделя загинаха 17 турски войници, а над 20 други бяха ранени при атака на ПКК.

Развитието на ситуацията през последните месеци в Ирак тревожеше все по-силно турските политици и военни. Липсата на ангажимент на САЩ по отношение на контрола на Северен Ирак, както и тенденцията Иран да работи за разделяне на Ирак между шиити, сунити и кюрди станаха „код червено” за турските власти. Турция (не без основание) се притеснява от независим или силно автономен иракски Кюрдистан.

Именно страхът от износ на революция от Ирак към Турция ще изпрати турски войски в Ирак. Ситуацията поставя САЩ в наистина неизгодна позиция. От една страна, те се нуждая от Турция в политиката си срещу Иран. От друга, САЩ определено не искат въстание на кюрдите в единствената област на Ирак, която досега беше мирна и относително спокойна.

Има още един детайл. Турция прави в момента своята заявка като водеща регионална сила. Турските политици смятат, че нито САЩ, нито ЕС и още по-малко Иран се грижат за техния национален интерес. След изричния отказ на Саркози да приеме идеята за Турция в Европейския съюз, Анкара може да действа, без да играе по европейските правила. Както вече стана дума, САЩ се нуждаят в момента от Турция повече, отколкото Турция се нуждае от САЩ. Иран и другите арабски държави не са в състояние да спрат Турция.

Така Турция има своя шанс да поеме инициативата и да заяви своята роля като регионален лидер. Остава да видим дали Ердоган няма да пресоли супата, защото, както е известно, Турция има само един подход към етническите малцинства - терора.

4 коментара:

Анонимен каза...

Кой обяви война на Кюрдите и само си търси повод за военна авантюра със съмнителни резултати и сигурни цивилни жертви? Какви са били резултатите от предишни подобни действия?/освен похарчените над 50 млрд.$*/Кой прекоси границата без решение на ООН? С колко ще нарастнат жертвите от страна на агресора и от страна на цивилното население? Ако искрено желаете да подчините Борците за Свобода от ПКК им одрежете финансиите. В безисходицата са принудени да се финансират от наркотрафик, КОЙТО ОБАЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ПРЕЗ ТУРЦИЯ и НЯМА КАК да не е свързан с местни полицаи, политици и защо не военни. Но корумпираните политици предпочитат тлеещ конфликт с цена човешки жертви и над 50 млрд.$*, от колкото да им секнат постъпленията от трафика.
Разрушавате лагерите на ПКК-ще ги възстановят; прогонвате бойците на ПКК-ще се върнат; убивате някой от бойците на ПКК-двойно повече ще ги заместят. А цивилните жертви ще назлобят още повече мирното население срещу вас. И от него ще излизат още повече бойци.
НЯМА ПЪТ КЪМ МИРА! МИРЪТ Е ПЪТЯ! ВОЙНАТА И АГРЕСИЯТА Е УЛИЦА БЕЗ ИЗХОД!
*Сумата 50 млрд.$ е цитат от Би Би Си на Български.

Реалполитик каза...

Мирът е пътя в един по-добър свят, но още не сме там. Засега военните операции са единствения реален инструмент за геополитика, всичко останало има спомагателна роля.

Анонимен каза...

С действията си Турция показва, че мястото й трябва да бъде точно там, откъдето са тръгнали първите им емири през 12 век, с "реална политика", датираща от тогава. Ако това би било0 оправдано през 1870 или през 30-те на миналия век, то през 2007 г. подобни действия характеризират реалното политическо безсилие. Но сте прави, че както ЕС, така и САЩ се нуждаят от тази "трансмисия" между Европа и Азия и Турция ще си остане една добре хранена "златна пуйка". Ще я приемат и в Евросъюза, и тогава ще стане страшно.

Реалполитик каза...

Чак страшно едва ли. Има една теза, че ако Турция изпълни всички критерии на ЕС е направо задължително да влезе.

Проблемът е, че Турция е на светлинни години от изпълнението на тези критерии. Като се има предвид позицията на няколко държави в ЕС, ако Турция не се промени из основи, просто няма да влезе. И никой не може да ги накара да я приемат, дори САЩ.